2024-12-21 0 瀏覽
今日夜晚同朋友嚟到旺角試咗「令和鍋物酒場」嘅二人餐,天氣開始轉涼,食返啲熱辣辣嘅壽喜燒真係啱晒!呢個二人餐真係幾豐富,性價比高!餐前小食有個「富士山火焰脆脆薯仔沙律」,個賣相已經好吸引,薯仔沙律入面有薯片、洋蔥、同埋啲香草,食落清新又有層次感。刺身盛合有三品,包括油甘魚、三文魚同帶子,全部都係厚切又新鮮,嗰種鮮甜味係你入口就會感受到嘅。另一道菜係「鹿兒島A4肩胛和牛海膽反卷」,呢個真係好澎湃!薄切生牛肉配上海膽同吞拿魚蓉,一口咬落去,牛肉鮮甜,海膽嘅濃郁味道好突出,真係齋食呢道已經好滿足。小食方面,芝麻雞翼外脆內嫩,咬落去香脆得嚟唔會覺得乾柴,係一個好驚喜嘅小食。至於主打嘅壽喜燒,真係冇得輸!A4肩胛和牛油脂分佈靚到爆燈,燙一燙然後蘸生蛋,入口即溶,滿口香濃;配埋野菜、豆腐籃,湯底甜鹹適中,非常滿足。最後仲有芝士年糕作結,芝士香濃,年糕煙韌,為成個餐畫上完美句號。飲品方面,佢哋都好有心思。首先一杯叫做草色係男子,好清新!佢入面有青檸,薄荷葉等等。另一杯係粉紅草莓菠菠,入面新鮮生果!