2023-01-26 149 瀏覽
今日喺旺角行街行完之後要搵地方醫肚見到呢間亞參雞飯,主要食東南亞嘢星馬菜,試吓新口味平時少機會食。見到佢晚市價錢唔係特別貴,首先要左兩款小食,一款係馬來咖咉多士,呢款小食要趁熱辣辣食咗先,因為佢多士烘到香脆,之後中間夾住厚切牛油同埋咖咉醬,麵包嘅熱力會整到中間嘅餡料半溶狀態,一啖咬落去層次好豐富。另一款係脆蝦餅,呢款蝦餅唔同平時我哋食開嘅泰式炸蝦餅,佢係直接好似用緊蝦膠整成嘅蝦餅,所以肉質比較彈牙,好食!主菜係海南雞飯,佢會跟個雞湯。呢款海南雞係屬於新加坡嗰隻,所以會有三種醬。一個係辣醬,一個係黑豉油,同一個係薑蓉。雞肉都會比較嫩滑,採用文東雞,啖啖肉,精粹係配上油飯,惹味很多。另一款係明爐酸辣亞參魚,魚大大條,唔會好多碎骨,魚肉分明,容易進食。佢上面有好多番茄香洋蔥等,食落酸酸甜甜好開胃,用來配飯一流。另外兩杯嘢飲,柑桔特飲同薄荷特飲,夠哂清爽解膩!