2013-12-16
Pancake Colour 唔係真係一間皇宮, 而係入變裝潢好似皇宮, 每個四人座都有差唔多兩個人咁高既梳化, 雖然餐廳有唔少其他既食客, 呢種設計俾人有種 cubicle 既感覺。Happy Friday 約左前度女友出黎食飯, 兩年無見, 佢靚左, 揀呢間餐廳亦係佢既意思, 因為佢記得我鍾意食石鍋飯, 個種暖意係冬日真係由心底入便滲出黎。所以我點左既就係西京牛柳粒溫泉蛋石鍋飯, 而幫佢點左千層麵 (因為我都記得佢鍾意食 Lasagna), 再加多兩個小食, 一個係芝士肉醬焗薯條, 另一個係 American Buffalo Chicken Wings。點完菜, 我開始關心佢既近況, 傾下傾下, 侍應拎住兩個碗過黎, 原來係正餐前既羅宋湯, 非常開胃, 尤其係係食呢一餐之前, 因為見客既緣故, 食左個西多士做 tea, 未至於飽, 但係有 D 膩, 呢個湯濃度適中, 特別係酸味。 原來既我對好多餐廳既餐湯都不感興趣, 今次少有的成碗清哂。隨之而來既係佢既千層麵, 賣相討好, 由於有我最鍾意食既芝士, 所以我都有切一份黎試下, 肉醬加焗乾既芝士真係賣飛佛, 至於麵層有少少似拉麵個種煙
Happy Friday 約左前度女友出黎食飯, 兩年無見, 佢靚左, 揀呢間餐廳亦係佢既意思, 因為佢記得我鍾意食石鍋飯, 個種暖意係冬日真係由心底入便滲出黎。 所以我點左既就係西京牛柳粒溫泉蛋石鍋飯, 而幫佢點左千層麵 (因為我都記得佢鍾意食 Lasagna), 再加多兩個小食, 一個係芝士肉醬焗薯條, 另一個係 American Buffalo Chicken Wings。
點完菜, 我開始關心佢既近況, 傾下傾下, 侍應拎住兩個碗過黎, 原來係正餐前既羅宋湯, 非常開胃, 尤其係係食呢一餐之前, 因為見客既緣故, 食左個西多士做 tea, 未至於飽, 但係有 D 膩, 呢個湯濃度適中, 特別係酸味。 原來既我對好多餐廳既餐湯都不感興趣, 今次少有的成碗清哂。 隨之而來既係佢既千層麵, 賣相討好, 由於有我最鍾意食既芝士, 所以我都有切一份黎試下, 肉醬加焗乾既芝士真係賣飛佛, 至於麵層有少少似拉麵個種煙韌, 我同佢都好 arm 食, 我切 D 黎食, 佢又切 D 黎食, 又令我諗番起以前……… 食緊千層麵既途中, 我既西京牛柳粒溫泉蛋石鍋飯到啦! 個樣超靚仔, 勁討好。 不過唔可以咁心急, 除左篤爆隻蛋, 等 D 蛋妝黃慢慢滲落去, 最緊要既係平均咁倒呢碗特製醬油落去, 之後再攪攪攪, 攪到每一粒飯都沾滿蛋黃同醬汁為止 味道呢, 先講飯, 飯質因為有蛋黃同醬汁既緣故, 所以有少少濕, 濕得黎好香, 因為係濕濕既飯粒同時亦有痴住石鍋既飯焦, 達到應有既石鍋飯水準。至於肉, 完全係喜出望外, 係石鍋熱住既情況下, 直至我擺入口個一刻, 大概有已有八成熟, 軟硬適中, 鍾意食牛既人都會明白, 食牛唔可以太熟, 太熟就會老, 老就會韌, 依家 arm arm 好, 肉味配搭特製醬汁, 有和風既味道, 唔錯唔錯, 更加令我懷念以前同佢一齊 share 一個石鍋飯既回憶。
再黎既就係小食~~ American Buffalo Chicken Wings 同埋芝士肉醬焗薯條。 至於呢兩個小食, 只能夠講鍾意食香口野既人都會鍾意, 好似我前度咁, 佢就一般, 但係我呢, 我自己一個食哂盤薯條, 雞翼食左三隻, yum yum yum~~~ 其實我咁大個人, 仍然係一個小朋友~~ 最後黎餐茶, 杏仁茶與檸檬菊蜜, 中規中距, 相比起之前食既野, 係一個幾唔錯既結尾。
P. S. 之後我地去左睇戲 =]