2019-08-10
唔知你有冇同感⁉️出街出得耐,總會想搵個地方坐低休息下。 特別依家咁酷熱嘅天氣下, 每逢星期六日公眾假期去大型連鎖Coffee shop都一定唔會搵到位💔 為咗我今個夏天著想, 所以我把心一橫一定要搵到個解決方法! 於是我就上網不停搵,有無一啲小cafe無咁full,可以坐低食件cake飲杯嘢…-🌟皇天不負有心人!終於俾我搵到間不錯既樓上cafe🤩 哩間cafe都算幾隱蔽,喺女人街一棟大廈裡面,需要撳鐘等店員開門先入到去,果然係鬧市中既寧靜小天地!-我地叫左每人一件cake一杯茶relax下🙂☆ 濃厚奶蓋炭培烏龍 HKD$43奶蓋超厚🤤 比平時飲到嘅厚幾倍,好誇張!整體成杯嘢唔會好甜好濃,反而飲落幾清新舒服,我幾鍾意😉·☆ 俄羅斯蜂蜜蛋糕 HKD$50第一次食哩款蛋糕🍰 幾特別睇得出係心機之作,蛋糕係有6層,有啲似千層蛋糕,蜂蜜味都幾重,中間既酸忌廉亦唔會太甜,不錯的👍後嚟search返,原來哩款蛋糕香港無乜地方有得食😎·☆ 焦糖日月潭阿薩姆奶茶 HK$48哩杯熱飲啱哂中女既我🙆🏻♀️ 奶茶香濃幼滑😋 但唔知係咪因為手煮焦糖既關係,感覺有啲甜,淡返啲會更改好呢~·☆ 鐵觀音芝士蛋糕
我地叫左每人一件cake一杯茶relax下🙂
☆ 濃厚奶蓋炭培烏龍 HKD$43
☆ 俄羅斯蜂蜜蛋糕 HKD$50
☆ 焦糖日月潭阿薩姆奶茶 HK$48
☆ 鐵觀音芝士蛋糕 HKD$45
鐵觀音既茶味比芝士味重,上半部係濃濃既茶香味,更帶微微苦澀味👍我覺得最聰明嘅係芝士味專登整得無咁濃,能成功令人將焦點focus返落鐵觀音上🤗😄
總括而言,食物及飲品選擇雖比大型咖啡店少,但勝在環境夠清幽寧靜💕 最重要係以後都唔使再同人逼,唔使再排半個鐘都搵唔到位啦🤗
📍小念頭
旺角通菜街75號1樓