2023-07-03
上星期終於試到人氣嘅台式烤肉店—安平燒肉!安平燒肉作為牛大人嘅姊妹店,口碑一直唔錯,坐埋位就發現有超級多選擇,海鮮、豬、牛、雞樣樣有齊,再加埋唔同嘅小食,可以揀嘅食品數目超過100款,真係睇到人眼花撩亂🤣🤣🤣澳洲M5和牛吃到飽(19:30前離座) $378 // 肉類 //安格斯牛小排嚴選裙邊牛柳澳洲M5和牛肩胛肉🥇山椒牛柳丁🥈嚴選牛仔骨SRF極黑一口牛美國SRF極黑牛三角牛肩肉鹽選牛舌鹽蒜麻油雞腿肉黑椒洋蔥牛舌牛舌芯(每人兩件)🥉其實我哋肉類每款都係揀咗x1 已經擺到成枱都係🤯🤯🤯幾欣賞佢哋即使將唔同嘅肉類放埋喺同一盤,都會有紙牌寫明邊款打邊款,所以你食落口嘅時候就唔會有唔知自己食緊乜嘢肉嘅感覺😌😌😌佢哋嘅牛肉項目的確係最強嘅❗️套餐主打嘅M5和牛冇令我哋失望,牛肉軟滑得黎又充滿油香,理所當然成為咗我哋心目中嘅No.1🥰🥰🥰第二名係成功跑出嘅山椒牛柳丁,呢個淨係睇名冇諗過會咁好食🤣🤣🤣個醃料幫佢加咗唔少分, 食落口非常惹味🤤🤤🤤去到後期真係不停重點嗌呢一個🤪🤪🤪第三名係隨餐贈送嘅牛舌芯(所以每人只有兩條),口感確實係彈牙過普通嘅薄切牛舌好多😚😚😚除咗牛嘅選項之外,我哋都有叫一輪雞嘅主場
澳洲M5和牛吃到飽(19:30前離座) $378
鹽選牛舌
鹽蒜麻油雞腿肉
黑椒洋蔥牛舌
牛舌芯(每人兩件)🥉
除咗牛嘅選項之外,我哋都有叫一輪雞嘅主場🍗🍗🍗佢哋嘅雞翼係拆骨嘅單骨雞翼,所以食落好方便,雞肉嘅調味係好地道嘅台式風味,就算係原味嘅雞肉都好嫩滑多汁,所以都幾推介大家主攻牛肉嘅同時都可以叫下佢哋嘅雞肉黎試下!
// 海鮮 //
鹽蒜燒生蠔
燒帆立貝 🥇
爽彈虎蝦 🥈
屏東燒魚腹 🥉
安平私房烤青口
絲瓜煮蜆
除咗肉類之外,海鮮都係佢哋嘅強項,尤其燒帆立貝同虎蝦嘅質素絕對媲美單點嘅燒烤店🦐🦐🦐仲有生蠔可以任叫🦪🦪🦪帆立貝上面加咗少少牛油,所以食嘅時候帆立貝嘅汁同牛油好似慢慢炆緊個帆立貝咁,令到佢超入味😋😋😋同埋帆立貝熟左之後嘅size同未燒之前差唔多大,食落口仲係啖啖肉、鮮甜又彈牙,真係好好食!
// 沙瓦 //
薑母茶沙瓦 $30
檸檬沙瓦 $30
我哋另外都有叫佢哋嘅薑母茶沙瓦同埋檸檬沙瓦,不過可能因為我哋唔係太習慣薑母茶嘅味道🙈🙈🙈所以就鍾意檸檬沙瓦多啲,比較清新解渴,大家嚟燒肉嘅時候都可以叫黎解下膩!
味道:👩🏻💻8/10
性價比:👩🏻💻8/10