2023-04-23
上回講到旺角多咗好多午市火鍋,尤其是創興廣場,樓下一班阿姐日日得喺條街度派傳單,幾檔火鍋互片。攞啲單張研究吓,發覺幾間都差唔多價錢,一於逐間試試佢。我就鍾意一條友晏晝去打邊爐,費事約嚟約去,隨時興起就食,而且包有位,唔使排隊唔使同人迫。而且一個人坐晒成張枱,唔怕唔夠位擺食物,非常之爽皮。呢個食評就係針對閒日晏晝嘅體驗,晚市點樣唔係今次嘅重點。我星期五大約2:20上到門口,知客崗位冇人,行入少少等,見有個阿姐想行出嚟又唔想行,隔住半間餐廳距離十幾米向我示意詢問,我又隔住半間餐廳距離十幾米向佢打手勢示意一位。望望樓面得十枱八枱客,廿人唔到,好忙咩?有冇懶成咁?其實睇樣都知我係嚟食嘢啦,兩手空空唔通送貨咩?!就算送貨你都要出嚟簽收㗎啦!真吹漲!練精學懶成咁。呢啲服務質素真心唔掂,而家出街食飯普遍都係差,啲主管唔教,伙記就唔覺有問題,結果越整越衰。佢見我話一位先捨得行埋嗰幾步路出嚟帶位,咁咪係囉,慳埋呢啲功夫多鬼餘,結果咪又係要行,慳唔到又樣衰,啲食肆真係要好好檢討吓。坐低之後睇睇枱面疊點餐紙,揀咗個酸菜豬肉湯底,叫番嗰個鄉音阿姐嚟,佢講咗句我聽唔明嘅說話,搞咗一輪我先明原來可以叫兩個湯底。我
坐低之後睇睇枱面疊點餐紙,揀咗個酸菜豬肉湯底,叫番嗰個鄉音阿姐嚟,佢講咗句我聽唔明嘅說話,搞咗一輪我先明原來可以叫兩個湯底。我就望望仲有咩揀,望咗十秒都冇個阿姐已經唔耐煩,又講一句我聽唔明嘅說話,希望唔係乜我媽媽啦。我唔想佢繼續乜我,就是但揀多個芫茜皮蛋,費事佢再講多幾句我聽唔識嘅鄉下話。我係睇漏咗,但都唔使咁,好聲好氣唔得嘅。
不過呢啲都係小意思,佢套固有觀念唔係憑我講幾句就改變到,慳番啖氣埋頭食嘢好過,再講多兩講又話我族內歧視就無謂。總之呢啲阿姐唔好預佢識得serve 客,求其做足送餐執碟就算佢做足本分。
講番個火鍋,佢都算多選擇,自助區有兩大排雪櫃,啲肉同海鮮就上網落單。
咁講真,佢啲食物質素算幾好,牛肉有牛味,羊肉有羊味,啲蝦爽口彈牙,青口魚頭嗰啲都唔錯,連粟米都甜過人,應該花過唔少心思去採購。最欣賞佢落單嗰啲每款俾兩件,啱晒單身狗,反正可以任叫,真係唔適宜俾太多。自助區又夠陣容強大,想食邊啲夾一舊就得,盡情地試食之餘亦同時減少浪費,win win啦。
佢仲有甜品同雪糕。飲品除咗罐裝包裝嘅牌子嘢之外,仲有果汁機沙冰機咖啡機,一啲都唔馬虎。
創興呢度大大話話有十幾間食肆,火鍋都五六七八間,睇佢哋啲價錢真係互相誅到實,閒日晏晝都係百五蚊左右嘅價位,簡直係割喉式競爭。喺咁激烈嘅環境之下,啲任食餐廳只有以質量取勝:選擇要多,品質要靚,稍一不慎就俾人砌低。
香港人其實冇乜味覺,多數人只係睇價錢,見你平就踩定先,見貴就未食先讚。話食慣300蚊一位食唔慣呢啲150火鍋,好好笑。寫食評係需要多角度思考,淨係單線條比價錢使鬼你寫,鬥貴就得。
老老實實,貴唔一定好,平唔一定差。早排我先去完一間尖沙咀火鍋店,埋單每人七舊,食完都唔知食咗啲乜,打邊爐都大半千,仲要自己煮,簡直搵笨。反而呢啲平得嚟有質素食得仲開心,講到底火鍋只係大排檔食物,係而家啲人搞埋啲花臣扮高檔先又300又700,但點扮都始終擺脫唔到嗰種大排檔格局。
如果唔係阿姐做得差,我會俾哈哈笑,而家降級得番個 ok。如果有晒心理準備會俾人趷,呢間其實幾食得過。