2022-09-24
之前經過見到呢間拉麵舖 今日咁岩經過旺角就去試吓下就四點鐘去食 有兩三枱客 另外有兩個Staff落咗場係吧枱度瞓緊 其餘仲有兩個Staff serve客我哋分別叫咗神匠番茄蝦湯沾麵 同埋濃厚蝦湯沾麵 個番茄蝦湯沾麵會跟羅勒葉醬法包 令我諗起喺日本新宿嘅五神製麵所 同樣都係番茄蝦湯沾麵 同樣都配一個羅勒醬法包~兩款沾麵上枱個賣相都唔錯 兩個湯望落都好濃厚 但食落就完全另一回事 有三大個重點想同大家分享🤔第一 個湯之所以咁濃厚係因為打咗好多芡 啲汁會有拉絲嘅情況出現😵個蝦湯係好濃味 但只限頭一啖 個湯係無內涵無餘韻 相信一個真正濃厚嘅湯係唔會咁樣第二 塊火炙叉燒薄到喊 兩塊都係咁 仲要燒到乾爭爭 無焦香 但有焦😅 從來未食過一間拉麵舖嗰火炙叉燒喺薄到咁第三 侍應幫沾麵湯加湯時 倒湯嘅方向係向住我 結果彈哂啲湯去我條裙同袋到😅日本人注重細節 之前食嘅任何一間拉麵舖 無論咩價位都好 都會有基本嘅服務同禮儀 食物質素對得住價錢 但呢間野好失望 碗麵唔平 但食物質素好差 服務又差 相信前面嗰啲好評有啲亦唔可信😅