2013-04-14
較早前參加咗 Royal Plaza Hotel Facebook 專頁嘅遊戲「傾心情人節問答遊戲」# 3 問有關中菜廳帝京軒情人節中式晚宴有幾多道菜,最快回應而又答啱仲要 Send email 俾酒店,就可以得到 Lion Rock 自選中式/西式下午茶二位。好幸運成為得獎者,不過收到電郵之後,要親身去 Lion Rock 取酒店特別設計嘅禮封和換領信,再睇睇細則,原來只可以係星期一至五享用,同我上次玩另一間酒店遊戲得到嘅中式下午茶好唔同,唔限日子仲可以任食,所以今次真係度期去食都諗咗好多。最後揀咗星期五下午,Lion Rock 係 Royal Plaza Hotel 嘅新裝酒吧,風格時尚。而 Lion Rock 名符其實,就係獅子山。酒吧一排嘅落地玻璃,可以直望獅子山。職員提供 iPad 餐牌給我們,由於用換領信嘅關係,只可以揀西式淺嚐之選。 而餐飲選了橙汁,味道不錯,很清新。三層架出場了,好高呀!食物賣相精緻,影完相就開餐喇,我今日仲未食午餐架。海蝦帶子撻很特別嘅賣相,帶子夾著海蝦,放在長方形撻盤上,帶子和海蝦尚算彈牙,配上嘅醬汁,也很不錯,而撻底仍然鬆化。黑松露菌燴田螺撻仍然係
最後揀咗星期五下午,Lion Rock 係 Royal Plaza Hotel 嘅新裝酒吧,風格時尚。 而 Lion Rock 名符其實,就係獅子山。酒吧一排嘅落地玻璃,可以直望獅子山。職員提供 iPad 餐牌給我們,由於用換領信嘅關係,只可以揀西式淺嚐之選。 而餐飲選了橙汁,味道不錯,很清新。 三層架出場了,好高呀!食物賣相精緻,影完相就開餐喇,我今日仲未食午餐架。 海蝦帶子撻
黑松露菌燴田螺撻
仍然係用沙律菜作為裝飾,黑松露菌燴田螺,醬汁很惹味,而撻底鬆化,係不錯的小食。 黑松露菌鵝肝醬
少量沙律菜放面,大大片黑松露菌加上幼滑鵝肝醬,味道不錯,最底是餅乾層,可以中和鵝肝醬嘅膩滯感。
黑松露菌煙三文魚麥包
由於是兩件疊起擺放,一件有黑松露菌,沙律醬係面,而放底嗰件係無,真係好得意。煙三文魚味道不過不失,配上被煙三文魚麥包一齊食,啱晒怕食味重嘅煙三文魚。 黑松露菌法式燉蛋
估唔到黑松露菌都可以同法式燉蛋一齊食,法式焦糖燉蛋可能放涼了,焦糖食落有點甘苦味,燉蛋香滑味濃,不過我喜歡食中式燉蛋多啲。
草莓撻
大大粒士多啤梨好吸引,用上綠色的粒粒裝飾就好似士多啤梨葉一樣,撻底香脆
,如果可以加上多一點吉士醬就好喇。 黑松露朱古力蛋糕
香濃幼滑嘅朱古力面,加咗金箔,增添貴氣。內裡朱古力慕絲為主,不過氣孔稍多,不夠滑,朱古力蛋糕部份較少,而底部都有餅底。 白朱古力芝士蛋糕
白朱古力碎夜面,下面係芝士蛋糕,最底係餅底。白朱古力甜度適中,芝士味不太濃,不過啱我口味。
椰子芒果慕絲蛋糕
嘩!有金箔呀!外層係白朱古力,內裡係軟身芒果慕絲蛋糕,最底是撻底。椰子和芒果味道偏淡,而蛋糕食落都幾香軟。 榛子千層酥
放在杯子裡嘅榛子千層酥,榛子味太淡,千層酥不香脆,令人失望。 提子鬆餅
向上發展嘅提子鬆餅,比平時見開嘅高,由於我唔食提子,要花時間弄走提子,牛油塗上鬆餅是我嘅配搭,鬆餅食落比較腍,很點失色。
洋蔥煙肉撻
像一個蛋撻仔,不過內裡有洋蔥和煙肉,撻餡食落有唔同質感,不過自己鍾意食甜撻多啲。 下午茶由三點開始,我們差不多食到五點幾,天色開始昏暗,職員轉上變色燈,很幻彩嘅感覺。 總括而言,環境都算不錯,旺區想搵地方飲杯嘢都可以去坐坐。食物方面,略嫌用上太多餅底和撻底。另外餐廳 服務員對食物不夠熟悉,當我向職員查詢發現食物與餐牌不同時,未能解答是什麼食物,幸好向酒店方面反映後,立即跟進及提供有關資料。