2005-07-05
又一次Openrice 的午餐聚會﹐呢次的主題係farewell攝影大師MM。報名時我排第六﹐估唔到實際人數竟然係十五人﹐計有﹕主角MM、FoodKing、lazyqueen、Glass、雪怡、十四K、KC、Cheap野、Dickson、flo、西門、Thomas、爐爐、David和我。果日非常大雨﹐但竟然冇人甩底﹐連原本話唔來的Dickson都老遠由荃灣趕過來﹐而最遲來的是我未見過的西門﹐所以話網友同以前年代的DJ差唔多﹐見留言(聽聲)真係同真人差好遠﹗餐廳安排了一間房比我地﹐應該可以好開懷地談天﹐可惜是中午時分﹐各人來到的時間不同﹐又要趕住走﹐食物上得又慢﹐長餐檯又比較難傾偈﹐我甚至連坐響雪怡隔離的Glass同lazyqueen都望唔倒。每個套餐都包括一個飯、麵豉湯、溫泉蛋、前菜﹐甜品可選雪糕或咖啡。我地叫了銀雪魚、鰻魚、天婦羅、牛仔骨、豬豚肉、燒魚等等。我試過幾款﹐覺得自己叫的天婦羅幾得﹐不過份量較少﹐Glass叫的燒魚亦唔錯﹐只是略為乾身﹐不過她自己反而冇咩點食﹐雪怡叫的銀雪魚各人都贊好﹐至於鰻魚﹐看來肉質不錯﹐不過份量實在太少了﹐flo同西門叫的牛仔骨﹐就公認為最差的一個﹐味
每個套餐都包括一個飯、麵豉湯、溫泉蛋、前菜﹐甜品可選雪糕或咖啡。我地叫了銀雪魚、鰻魚、天婦羅、牛仔骨、豬豚肉、燒魚等等。我試過幾款﹐覺得自己叫的天婦羅幾得﹐不過份量較少﹐Glass叫的燒魚亦唔錯﹐只是略為乾身﹐不過她自己反而冇咩點食﹐雪怡叫的銀雪魚各人都贊好﹐至於鰻魚﹐看來肉質不錯﹐不過份量實在太少了﹐flo同西門叫的牛仔骨﹐就公認為最差的一個﹐味道很鹹﹐又韌。
吃完後看看錶﹐快二時了﹐又係回去工作的時候了。
我想每個人都有屬于自己的地方﹐問題是你能不能夠找到而已。