2019-01-10
今天又返去我母家-太古。經過呢間餐廳好多次,好想食,但一直未有機會。今天又經過,無意中比我發現個dinner menu set,只係$298 per person. 雖然吾算太平,但我覺得可以一試,話哂都係連續三年米芝蓮推介的餐廳,絕對可以值得一試,於是我們入去。入到去,我們好幸運,被安排到梳化位坐,好闊落,好舒服。全餐廳是暗暗的,加上小小音樂,好放鬆。menu上當然有剛才門外看的dinner set menu. $298-3 courses,有齊頭盤、主菜、甜品及餐飲,以米芝蓮意大利餐廳,我真心覚得抵!於是我們叫了兩個dinner set,再加一個7‘ pizza,因為聽說佢地的pizza好好味,好正宗。首先來到我地面前,是一籃意大利麵包。真係好好味😍 好香好軟,好有意大利風味,加上橄欖油和醋伴來食,好正!呢藍好快已被我地吞噬,侍應之後好有禮貌問我地仲要不要,原來可以refill,咁我就客氣地話加少少,因為真好好食,但又吾好意思叫加得多😛,之後送上來,我地又九秒九咁清左,無得頂!跟住- Appetizers:~特級水牛芝士卷伴脆巴馬火腿~嘩,賣相已好靚😊 黃色之芝士及巴馬火腿包住一些
首先來到我地面前,是一籃意大利麵包。
跟住- Appetizers:
~特級水牛芝士卷伴脆巴馬火腿~
嘩,賣相已好靚😊 黃色之芝士及巴馬火腿包住一些薯蓉,外脆內軟,好有口感,加上紅色的西瓜醬汁,好甜美,兩者混埋,好特別,好好味。
~生牛肉他他配煙燻蛋黃汁~
原來生牛肉係咁好味!平時好少食,那種鹹鹹地加上蛋黃醬嘅小小酸酸地,好醒胃,正!
主菜:
~四重芝士意大利巴馬火腿Pizza~ $160
熱辣辣,香噴噴嘅Pizza上碟. 未食已聞到陣陣芝士嘅香味,果然是四重奏芝士。濃濃的芝士配上鹹鹹的巴馬火腿,加上真正嘅意大利包做底,烘得脆脆的,真美味。所以很多人都推介說這是很正宗的意大利Pizza。
~香煎章紅魚伴墨魚菠菜配羅勒欖油汁~
呢個絶對要推介!條魚好香滑,啖啖肉,皮煎得脆卜卜。加上好清甜,滑溜的墨魚,再配上清甜綠油油的菠菜,一碟很清新的菜色!雖然已食了咁多,但不覺飽,好快已食完仲想繼續食。
~白酒會牛膝伴焦糖椰菜花薯蓉~
這個好大件的牛肉膝,由於好少食,原來有些似牛尾,好大件,也好入味。有牛根伴住,加上脆脆的青豆及蜜糖般的薯蓉,口感好豐富,份量也很多,差些真食不完。
甜品:
~香橙朱古力蛋糕配香草雪糕~
My favourite 😍 朱古力蛋糕,好濃厚嘅朱古力味,亦都好結實,好似英國某些品牌嘅朱古力stone cake,伴隨厚厚的cream 及微酸的橙, 朱古力迷的我, 第一次食這種配搭,真是很特別,也好好味。差些忘記了伴隨的雲呢拿雪糕,好滑,加上冷冰冰的感覺,好perfect.
~草莓撻配乳酪野莓雪糕~
士多啤梨配以一些忌廉的撻,餅底脆脆的,加上大微酸的野莓乳酪雪糕,又是另一款甜品特色。賣相也相當出色,好靚呀。
餐飲:
~凍奶茶~
一般高級餐廳一樣,可自行加奶加糖漿,根據自己個人的喜好。
至於餐廳服務,非常好👍,每一道菜是有次序的上,每項食物食完都換碟,服務水準很高,真係要贊一贊各位服務員!
這係我第一篇寫超過一千字的食評,因為真心覚得很好!餐廳環境優雅舒服,食物水準是令人有驚喜的,服務水準又優越,價錢又不是太貴,真係好想快啲又再去食😍😍