2022-09-10
就在西灣河,一間離地鐵站不遠,街上的轉角位置,有一間燈火光明,大大塊落地玻璃圍繞住的餐廳<南島>。我有幾耐冇去過星馬泰,已經吾重要,因為今晚我終於可以喺<南島>呢一間餐廳,搵返曬旅遊嘅回憶。餐廳裏面,環境非常闊落,坐得好舒適。餐牌上面,食物嘅價錢一啲都唔貴。最抵嘅係竟然連加一都唔使,實在吸引。至於食物款式,就有好多選擇,主要以星馬泰嘅菜色為重點。<海南雞飯套餐 $72>喺呢間星馬泰餐廳,七十幾蚊就食到海南雞飯套餐,價錢非常抵食,最重要係佢嘅海南雞質素非常之高,啲雞皮夠薄,唔會好肥,而且雞肉極為嫩滑,全部已經去曬骨,入口啖啖肉,吃得出有雞味,非常好食。雞油飯好大碗,而且仲有碗雞湯配埋,就連醬汁都做得非常出色。<軟殼蟹撈板麵 $78>依個軟殼蟹撈板麵,材料超級豐富,軟殼蟹係一隻原隻咁上,另外仲有粟米、蟹柳、同埋青瓜絲,配埋特製醬汁,撈埋啲麵一齊食,入口味道微甜,非常好味。軟殼蟹除咗啖啖肉,外脆內軟,入面仲有大量蟹膏,非常吸引。<泰式滷豬手 $118>豬手非常大隻,放在木板上,原隻甘上枱,份量好多。豬手皮炆得又軟
餐廳裏面,環境非常闊落,坐得好舒適。
<海南雞飯套餐 $72>
雞油飯好大碗,而且仲有碗雞湯配埋,就連醬汁都做得非常出色。
<軟殼蟹撈板麵 $78>
軟殼蟹除咗啖啖肉,外脆內軟,入面仲有大量蟹膏,非常吸引。
<泰式滷豬手 $118>
豬手非常大隻,放在木板上,原隻甘上枱,份量好多。豬手皮炆得又軟又滑,豬手嘅肉煮得非常入味,配上微辣惹味嘅泰式醬汁,更加好食。
廚師已細心地將豬手肉起曬出來,件件都好多肉,又嫩又好食。
成餐飯兩個人都係食咗二百幾蚊,最重要係唔使加一,抵得來又好食,相信好快會變成我哋嘅飯堂。