2015-11-01
春回大地 ... 鹿鳴春 ... 很有意景的店名, 是間已於尖沙咀迄立數十年的傳統京菜館. 第一次跟朋友去的時候, 朋友說這店是他父母由年青時食到現在, 店內裝潢數十年如一, 轉變不大, 而我雖然沒有食了數十年, 但都食了十數年, 都覺得店內的時間仿佛停頓或行得特別慢. 除了裝修, 伙計都是, 每位伙計都是很有年資. 唔似西方管理那般客氣的服務態度, 而是像街坊朋友般有傾有講.到鹿鳴春每次都是人山人海, 尤其大時大節, 如果想確保有位, 建議早些訂位比較好. 店舖位於麼地道, 所處大廈有經營賓館, 感覺就像於外國旅行時到中國餐館吃中餐一樣, 到達2樓內進後, 見到的裝俢與環境, 感覺更為強烈, 餐廳樓底較低, 迴音教響, 比較嘈雜, 但亦可視之為熱鬧. 去鹿鳴春多數食午餐, 因為比較抵食. 人少的話可選午市特價小菜, $58一款送白飯一碗 ; 唔想食填鴨的話可選'五和菜'餐, 四款小菜, 一款羹送四碗白飯 $280, 想食鴨的話可選'中午填鴨餐' $650, 今次就是選這個餐. 前菜有酸菜同/或花生(視乎人數)(要收費), 酸椰菜真的很酸, 但再食幾片就會食到甜味, 作為前菜空口食唔
燒雞 $90
中午填鴨餐 - 白切肉粉皮
中午填鴨餐 - 清炒蝦仁
中午填鴨餐 - 賽塝蟹
中午填鴨餐 - 烤北京填鴨(原隻)
中午填鴨餐 - 八寶炒鴨崧(生菜包)
中午填鴨餐 - 津菜鴨骨湯