2017-10-24
上星期有位長腿朋友打黎問我邊晚得閒陪佢去做英雄,我即刻心諗:條友想搞咩原來佢想搵我去食火鍋,而間火鍋店係叫“英雄火鍋”夾左時間之後就約好左長腿英雄朋友黎會一會呢間火鍋店啦一坐低無耐,店員已經即刻為我地送上“八小碟”既前菜(連自助醬料)HKd$18+10%八小碟既味道平均都幾好味,有辣有唔辣(5辣3不辣),當中自己就最中意個涼拌蓮藕粒,蓮藕粒爽脆又辣辣地咁好開胃之後我地就輪流出去混醬啦,呢道既醬料款式比一般火鍋店既多,連醬油都有三四款混完醬之後,我地個鍋底都送到上黎啦朋友係辣妹,而我就想食清啲唔想食太辣,所以我地當晚就order左個“重慶麻辣拼養生野生菌湯”HKd$138+10%野生菌呢邊既湯頭好重菌類獨有既香氣,當中仲有好多菇菌可以食而麻辣呢邊真係未食都知重口味!!!辣妹朋友食食下都話要停一停,食返另一邊既野菌先繼續既然湯底已經黎到,我地都著返件“英雄衣”準備作戰啦呢度既火鍋配料都有好多選擇,聽左店員介紹,加埋我地又有啲心水,點下點下原來點左都唔少呢度既火鍋料都好有質素,全部都好新鮮自己就最欣賞碟“ 美國極品肥牛(小)”HKd$198+10%同平日比較小見既“ 家鄉麵塊”HKd$28+
混完醬之後,我地個鍋底都送到上黎啦
野生菌呢邊既湯頭好重菌類獨有既香氣,當中仲有好多菇菌可以食
而麻辣呢邊真係未食都知重口味!!!
辣妹朋友食食下都話要停一停,食返另一邊既野菌先繼續
既然湯底已經黎到,我地都著返件“英雄衣”準備作戰啦
呢度既火鍋料都好有質素,全部都好新鮮
自己就最欣賞碟“ 美國極品肥牛(小)”HKd$198+10%同平日比較小見既“ 家鄉麵塊”HKd$28+10%
依碟肥牛油脂分佈平均,食落腍滑得黎又重肉香
而平食火鍋多數都係配係食紅薯粉/烏冬,今次長腿朋友就提議試下呢個家鄉麵塊,原來都幾好食啵麵塊大片有質感,筋性十足有韌度
而朋友就好中意佢地既“鴨血”HKd$38+10%,仲話鴨血配麻辣鍋係天作之合添
而“家鄉豆筍”HKd$32+10%係店員推薦我地試既,我地兩個都係第一次試!又真係幾好食啵,豆味濃而不膩
我地“作戰”期間都開始有啲口渴,於是就點左杯飲品:我點左杯“鮮蘆薈”HKd$28+10%,而朋友就要左杯“竹蔗茅根水”HKd$28+10%!
兩杯都冰涼解渴,可以繼續“奮力抗戰”,我地呢兩位英雄最終就當然“大獲全勝”啦