2018-05-04
要講最近話題餐廳,呢間一定係其中一間。出開銅鑼灣睇戲就決定試一試佢!話就話銅鑼灣,但餐廳係銅鑼灣邊邊幾乎到灣仔。大概七點鐘去到,竟然唔使排隊。同門口店員講兩位,但友人未到,店員諗左陣先放我入去…如果店內滿座,或者寫明人齊入座,可以理解的。但門口店員好似自己都唔知應唔應該比人入咁。既然牛肉麵出名,當然要試一試,要左:紅燒牛肉麵(不辣)$78牛肚拌麵(辣)$88滷味拼盤(豆干,花干,甜不辣)$28冬瓜茶 $24紅燒牛肉麵賣相唔錯,湯頭睇落幾深色,但係都係唔夠濃,好在飲落都算清甜,冇乜味精。但期同期望中既紅燒仲段距離。牛肉份量都幾多下,切成細塊都方便進食。其中兩舊淋啲入味啲,另外果啲都比較硬,都入味既。麵有得揀軟硬,但出黎效果都差不多。由於個湯唔夠濃,個麵都吸唔到咩味,但都算爽滑有咬口,而且份量都幾多,食完好飽。牛肚拌麵四樣野食之中呢個算係最好味,雖然賣相一般。拌麵醬幾香口,辣辣地撈埋個麵幾惹味。麵同湯麵用既係一樣,都有彈性咬口。牛肚份量都好多,但切得太碎,冇乜咬口,而且冇乜味,完全靠個醬撐住。滷味拼盤(豆干,花干,甜不辣)可以任選三款,出到黎細碟得嚇人咁就28蚊。而且賣相都唔討好,切完隨便
既然牛肉麵出名,當然要試一試,要左:
紅燒牛肉麵(不辣)$78
牛肚拌麵(辣)$88
滷味拼盤(豆干,花干,甜不辣)$28
冬瓜茶 $24
紅燒牛肉麵
牛肚拌麵
滷味拼盤(豆干,花干,甜不辣)
可以任選三款,出到黎細碟得嚇人咁就28蚊。而且賣相都唔討好,切完隨便放上去咁。除左花干比較入味之外,其他都冇乜味,靠面頭果啲醬油膏。
冬瓜茶
又係一黎到嚇死人咁細杯24蚊杯野飲,兩啖就冇左,又多冰。不過都飲到冬瓜茶既味既。
餐廳新開都算企理乾淨,感覺幾光猛,不過坐得都有少少逼。店員冇乜服務可言,下單已經係自己填,但當日店員都幾多,反應都算快。最尾收銀都有問一問啲野啱唔啱食。
而我地由七點坐到差不多八點,其實都唔見有好長人龍等位。食物普通(其實可以話食唔出台灣既味道理添),價錢偏貴(真係食租金?),未必會再黎。睇黎單靠明星效應真係要加把勁。
p.s.當晚未見超蓮BB落場,想見佢睇黎都要碰下運氣