2018-08-02
呢間餃子店,我差不多每個星期也會來幫襯一次。每次鋪頭都一定坐滿人甚至要排隊,但依然無減我的熱情。無他因為真係太好味啦!無論水餃皮和餡料嘅配搭份量都剛剛好,而且無論煎餃同水餃🥟咬落去都依然有肉汁,湯餃嘅湯底仲十分出色,睇得出係心機菜!每次我同我男朋友都會嗌嘅菜式有: 煎韭菜餃同埋雙拼水餃,可能因為每次都係OT完先嚟食,佢嘅白菜餃每一次都已經售罄。真係每一次都賣晒,所以我哋對呢個神秘嘅水餃都抱有好大期望,希望搵次可以食到佢!講返個韭菜煎餃,個皮煎得金黃香脆,咬落去韭菜味好香,而且仲保持到好多肉汁喺裏面。其實本身我都唔識韭菜嘅,但首嘗過呢間餃子店之後,慢慢地愛上左,而且每次來都必定會嗌除咗呢樣,我哋仲會叫一客雙拼水餃,用湯上嘅韭菜餃依然出色,相對顫抖,湯餃索晒佢既秘製濃湯,又係另一番風味啊!佢嘅雲耳椰菜水餃都好有驚喜,呢兩種配料其實都係爽口野,所以咬落去有另一種清新嘅感覺。另外不得不提佢嘅秘製菜莆辣醬,配落煎餃同湯餃到都有如神來之筆,將味道提升到另一種境界!所以每次我都會不停refill,用咗人大半兜除咗水餃之外,佢都有其他麵食嘅選擇,但我就未試過,因為佢嘅水餃係我必定會叫既,而且兩個人叫煎
除咗水餃之外,佢都有其他麵食嘅選擇,但我就未試過,因為佢嘅水餃係我必定會叫既,而且兩個人叫煎餃湯餃各十隻已經非常飽了所以有時OT完已經好晏,希望可以搵啲輕食嘅選擇,佢嘅餡料多菜少肉,實在係late meal輕食之選,期待下一次再嚟會佢