2021-06-09 890 瀏覽
話說呢間【鋿晶館】收藏已久,對上一次由於要排長龍,成功嚇退咗我朋友。今次再帶雙親來吃。雖然佢都有唔少缺點,但係我都會大大力推介佢!~~~先講缺點1. 地點隔涉:地點屬於鐵路、巴士、小巴均不就腳之處,附近又有車房,環境甚差。相信過得黎既,一係鄰近街坊,一係特登過黎食佢(例如我)。2. 等位:烈日當空要戶外排隊,無遮無掩,汗流浹背。是日特登揀1點幾,午飯高峰已過,仍要稍等一會。帶老人家黎都係一大風險。3. 環境:座位真少,是日坐的位置更加有冷氣機滴水,濺濕我腳背。4. 服務:阿姐們屬於真性情,帶有一副烈女狠勁,加個水啪一下合蓋,嚇一跳。入座時一個阿姐招手嗌入座,另一個阿姐卻大聲喝有位未,點架?真係小小崩潰。打單又漏咁一個。5. 小部分的食物不好吃:法蘭西焦糖燉蛋($18)Sorry係我錯,响中菜點心館嗌焦糖燉蛋,我不中伏誰中伏?又硬又實又無味,唔夠滑焦糖又少又唔平均。馳名南翔小籠包($27)不正宗,皮太厚,蒸過龍。(全家上海人,抱歉這個不入我眼)~~~講優點1. 點心好好食,師傅水準高超百吃不厭咸水角($22) 吃得出新鮮炸起,表面金黃色,脆卜卜,皮厚度適中。內餡剛剛好,肉汁多,暫時係食過
話說呢間【鋿晶館】收藏已久,
對上一次由於要排長龍,成功嚇退咗我朋友。
今次再帶雙親來吃。
雖然佢都有唔少缺點,但係我都會大大力推介佢

先講缺點
1. 地點隔涉:地點屬於鐵路、巴士、小巴均不就腳之處,
附近又有車房,環境甚差。
相信過得黎既,一係鄰近街坊,一係特登過黎食佢(例如我)。

2. 等位:烈日當空要戶外排隊,無遮無掩,汗流浹背。

真係小小崩潰。打單又漏咁一個。

5. 小部分的食物不好吃:
法蘭西焦糖燉蛋($18)

法蘭西焦糖燉蛋

Sorry係我錯,响中菜點心館嗌焦糖燉蛋,我不中伏誰中伏?

又硬又實又無味,唔夠滑焦糖又少又唔平均。

馳名南翔小籠包($27)

馳名南翔小籠包

不正宗,皮太厚,蒸過龍。(全家上海人,抱歉這個不入我眼)
講優點

1. 點心好好食,師傅水準高超

百吃不厭咸水角($22)

吃得出新鮮炸起,表面金黃色,脆卜卜,皮厚度適中。
內餡剛剛好,肉汁多,
暫時係食過數一數二好吃,諗唔到仲有咩可以挑剔。

脆炸北海道牛奶($20)
有3件,表皮比較鬆化,
中間長條形嘅鮮奶,入口非常滑溜
甜而不膩幾好食。

咱家脆皮蝦多士 ($38)

咱家脆皮蝦多士

呢個好欣賞,面頭好多芝麻好香口,
芝麻對落係蝦肉打成半醬狀,
中間同底係餅,
好似Pizza厚批咁,食落有炸饅頭既質感,脆既,附有沙律醬。
應該係半煎炸,但面頭芝麻唔燶,都幾考功夫,個餅底好香脆,成件事好Match。大推!
(順帶一提,佢嘅外觀同菜單見到嘅完全唔同,不過冇乜所謂。)

脆皮炸乳鴿 ($38)

脆皮炸乳鴿

望落色水不佳,但食落有驚喜。
首先溫度夠熱,食落好香口,醃得好入味,基本上唔洗蘸任何野已經好好食。
加入肉質保持到嫩滑。
平日好中意食乳鴿嘅母親大人都盛讚。

老爺鮮蝦腐皮卷($32)

老爺鮮蝦腐皮卷

呢個都幾好食,個皮由於炸嘅,好脆,但由於個底冇墊吸油紙,稍為油咗啲。

黑鬆露北菇燒賣皇(4粒)($32)

黑鬆露北菇燒賣皇(4粒)

呢嗰燒賣都算真材實料,面頭嘅黑鬆露幾香口。符合預期。

活拆生剝鮮蝦腸($35)

活拆生剝鮮蝦腸

有少少俾佢個名吸引左,食落的確喺新鮮彈牙,腸粉皮都夠薄夠滑。

2. 冇加一

打完單先發現原來係冇加一,咁計番條數就好抵啦。其實而家都好少餐廳無加一,實屬難得。

3. 茶水豐儉由人

佢入座有得揀鐵觀音或者普洱,5蚊一位。想advance d都有玫瑰烏龍呀、陳皮普洱呢啲,22蚊位
我初頭以為係熰住要揀呢啲貴價茶,原來唔係。

4. 選擇多

除咗點心之外,其實佢嘅蒸飯、燉湯都幾吸引,不過我個胃容量有限,下次再試。

總結
呢間嘅點心可以話同區入邊比較出色

係實而不華,食落又有驚喜嗰種。加上唔洗加一,都幾抵食。
3個人嗌咗咁多嘢都係$277,抵食
美中不足嘅係餐廳實在太細,座位有限,安排座位上少不免容易有爭執,服務亦唔算好規範。
不過暇不掩瑜,短時間內應該會再來。
奉勸一句:黎得要自備寬大的心胸,同埋耐熱既身體(排隊用)。
2021-06-09
8 分鐘 (堂食)
咱家脆皮蝦多士
脆皮炸乳鴿
老爺鮮蝦腐皮卷
黑鬆露北菇燒賣皇(4粒)
活拆生剝鮮蝦腸
  • 百吃不厭鹹水角