2020-11-25
疫情近日又再度急劇惡化,口罩都唔知要戴到幾時,長期戴口罩真係令皮膚越黎越差;今日行經旺角,收到傳單新開呢間養顏滋補火鍋新張期間七折,趁今日天氣轉涼,一於上黎暖下身兼養下顏。坐低後當然身第一時間揀鍋底,店員好用心咁將每款鍋底介紹一次,一場黎到梗係要試招牌養顏美人鍋底啦。係等鍋底期間,混醬是必須的,呢度嘅醬料都幾齊全,炸蒜、辣椒、芝麻醬、沙嗲醬等等應有盡有,另外仲有三款餐前小食添。好快美人鍋就上檯了,湯料有淮山、北芪、黨參、龍眼乾及杞子,再加入原隻竹絲雞及桃膠,相當足料。店員仲提我地記得先飲湯,之後先打邊爐添。湯入口非常鮮甜,好重雞味而唔重藥材味,無味精下飲完都唔會好口乾。飲夠湯後終於可以打邊爐了,值得一讚嘅係好多火鍋料都可以選擇半份,咁就可以食多d唔同野啦。美國桶蠔 :桶蠔都算大隻,一份有八隻,入口鮮甜唔腥,亦無乜沙,熱辣辣非常好味。蟹籽墨魚丸+黑松露蝦丸 :半份有四粒,每款丸都係手打,其中蟹籽墨魚丸爽口彈牙;蝦丸黑松露香氣十足,但唔會蓋過蝦嘅鮮味,兩者味道好夾。手打蝦滑 :蝦滑相當新鮮,蝦味好濃郁,入口彈牙,係湯淥左好耐都唔會變韌,好好味。鳳城水餃 + 台式蛋餃 :同丸一樣,半份有四隻
美國桶蠔 :
蟹籽墨魚丸+黑松露蝦丸 :
手打蝦滑 :
鳳城水餃 + 台式蛋餃 :
同丸一樣,半份有四隻,水餃好足料,有原隻蝦加豬肉、木耳及筍,水餃皮薄之餘唔會太易穿,大大隻好好味;蛋餃以薄蛋皮包住豬肉,入口散發出淡淡嘅蛋味,感覺好新鮮。
蜂巢冰豆腐 :
打邊爐最愛冰豆腐,好快食得之餘,冰豆腐吸收晒湯汁後,比普通豆腐更好味。 農場雜菌 + 即炸響鈴 :
雜菌籃有金菇、秀珍菇、鮮冬菇及靈芝菇,非常豐富;響鈴即叫即炸,放入湯幾秒就食得,吸收晒湯汁後非常好味。
埋單前餐廳更送上水果,食飽後食返d水果消滯,感覺好滿足。七折後埋單每人都只係二百零蚊,都算抵食。