2015-12-11 1176 瀏覽
見天氣開始凍,加上黎到元朗,氣温都低幾度,就想食返啲熱辣辣,暖笠笠嘅野。於是我地就黎左食雞煲!哩間雞煲有埋海鮮同刺身食,到底係我太耐冇食雞煲,潮流已經轉左,定係佢真係好有新意呢?刺身就冇食到喇,因為我地都係想食熱同埋熟嘅野。爺爺雞煲,我地簡左微辣,不過對我地黎講都幾辣。裏面啲雞肉都幾入味。豚肉,用黎打邊爐真係好正,而且本身冇調味,繼續打邊爐唔會搞到湯底好咸。四寶丸,一般黎講四寶丸入面總有一兩款係我唔中意食或唔夠好食的,但哩個四寶丸質素好平均。牛丸同鯪魚球都好彈牙,蝦丸同墨魚丸都好新鮮,不過墨魚丸可以更彈牙。另外仲食左哩到自家製的響鈴,好重豆味,同係出面買個啲真係幾有分別。雖然比較幼身,但好值得食。