2023-08-12 3648 瀏覽
從來不寫食評,但今日午餐的經歷實在不吐不快。 今天一行五人食鐵板燒午餐,該師傅手勢很差,而且一直煎燶,不停黐抵。烹煮時過程非常凌亂,蝦殼蝦頭撈埋一堆,但蝦頭是煎返俾我哋食,蝦殼是垃圾,但撈埋一堆。薄燒牛肉求其煎,完全唔香。最經典一幕出現,五人中有一位朋友是不食葱,一早提醒師傅其中一個炒飯走葱,佢答:「哦」,但不到兩秒倒晒啲葱落去炒勻,佢落完知道賴嘢,於是先上四碗有葱炒飯,然後入去再拎一份新食材,獨立炒一碗飯。佢重新炒的期間,發現沒有白飯,於是又行返入去拎白飯,結果幾分鐘後出來,該份食材又燶咗😑,呢個時候佢再打算第三次炒飯,於是打咗隻蛋由得佢煎,然後行入去再拎一份新食材來炒飯,當然等到佢再出返來,隻蛋已經煎到⋯ 😑佢繼續將白飯及食材撈落隻蛋度炒一次,去到差唔多炒好嘅時候,佢⋯再落一堆葱😑😑我朋友即時出聲:「我唔要啦」 ,呢個師傅終於醒返,發現自己炒第三次都係炒錯。然後默默地炒埋最後一度「炒雜菜」(極難食)。埋單時我哋有即時向經理反映呢件事,但⋯ 為免大家遇上和我們相同的慘痛經歷,因此決定寫出來;唔好洗錢之餘仲要勞氣。(PS 已幫襯呢間嘢十幾年,唔係第一次去,但首次遇上咁經典的師傅)
從來不寫食評,但今日午餐的經歷實在不吐不快。

薄燒牛肉求其煎,完全唔香。

2023-08-12