2018-08-21
最近念念不忘上次去潮洲食既潮菜,返到香港都忍唔住口要再搵啲潮野食下,於是乎尋尋覓覓終於搵到間有返咁上下既打冷食下一去到門口便知龍與鳳啦,先唔講佢明顯係間老字號,去到有位姐姐帶我地行勻屬於陳儀興既三間舖,間間都爆哂棚,好生意到咁,又豈會中伏?!呢位師傅好pro睇住佢兩三下手勢就斬好哂拼盤既料,碟碟新鮮熱辣仲出哂煙,下次一定要試!好多潮州打冷必叫菜色,絕對唔野少!食潮州野有時都難免係煎炸野多,叫定個王老吉先!先黎個春菜,友人身為潮州人,都對呢個春菜讚口不絕!菜夠哂稔身,一啲渣都無,勁易咬,岩哂啲老人家食!入面仲放左啲煲稔左既燒肉,成件好香好好惹味普寧浮豆腐絕對係潮州經典菜色,但係要做得出色一啲都唔容易!坊間既炸豆腐啲炸粉放耐左係會硬到爆好難咬碎,入面既豆腐又會有渣。但係呢一間野既普寧炸豆腐好出色,出色在於佢既炸粉係岩岩薄薄地貼住舊豆腐,所以做到外脆內嫩滑,好考功夫!加上再點埋鹽水韮菜,好香好正,食多多舊都唔覺熱氣蒜香骨看似係無咩特別,但係肉一咬就可以同骨分開絕對唔容易做到,有炸蒜加上少許南乳味再點埋陳醋好開胃好岩送飯最後個避風塘炒蜆深得我心!蜆粒粒厚肉兼juicy,冇沙,仲要超級入味,炒得
好多潮州打冷必叫菜色,絕對唔野少!
食潮州野有時都難免係煎炸野多,叫定個王老吉先!
最後個避風塘炒蜆深得我心!蜆粒粒厚肉兼juicy,冇沙,仲要超級入味,炒得好香好有四川麻辣火鍋既味
重點係坐近收銀姐姐招呼好周到好熱情,不停介紹啲野食比我地,又話我地知邊樣係特色菜,仲想送個甜品比我地,好有人情味!可惜我地真係好飽唔想浪費下次一定要叫一大班人黎試勻哂佢地既名菜!