2021-03-02 10 瀏覽
好耐冇見老友,想搵 一處清靜嘅地方慢慢食,閒聊一番,終於在網上搵到個近住老友返工附近嘅樓上鋪,食佢最鍾意嘅火鍋。火鍋店位於旺角,交通非常方便,可能我們相約得太早,到的時候顧客不多。食火鍋最重要個鍋底,見到呢個名為養顏美人鍋嘅鍋底,二話不說就選擇咗佢。湯底送上嚟有全隻嘅烏雞,仲有滋補嘅桃膠、淮山、杞子、圓肉、北芪、 紅棗、南棗……等。滾起,先飲啖湯,味道鮮美,好滋潤。跟住個海鮮拼盤就送咗上嚟喇,海鮮拼盤有海生蝦、蟶子、桂花蚌、鱔片、脆肉鯇。生蝦送上嚟嘅時候,見到佢條鬚仲喐喐下,非常生猛,蟶子好大隻,鳝片就非常爽脆,呢個海鮮拼盤只賣$288,我覺得非常抵食。牛肉我就揀咗手切本地牛肉,油花分佈均勻,切雙飛,只係淥咗十秒,嫩滑甘香,充滿肉味。呢個自家製四式手工丸拼盤,係黑松露蝦丸、黃金墨魚丸、芝心牛肉丸同梅菜豬肉丸各兩粒,肉丸彈牙,味道非常有特色。雜菜籃,除咗各式蔬菜外,仲有雜菇、粟米、只賣$68,超值。食完好飽,仲有洛神花、菊花露同生果盤送,好驚喜。點知埋單嘅時候,原來仲有七折㖭,搞到我哋兩個好開心,笑住同侍應拜拜。

雜菜籃,除咗各式蔬菜外,仲有雜菇、粟米、只賣$68,超值。