2016-10-09
剛剛係朗豪坊行完街,見餓經過monster sushi,決定入去食,當時大約22:35。。門口侍應話23:00 last order。。咁我地都唔會嗌太多,快快食完就走。。於是就話 “無問題。。2位呀唔該”。。但企左幾分鐘位侍應都無理過我地,繼續做自己嘢。。於是我地再講多次 “兩位呀唔該”,位侍應都係堅持繼續做佢嘅嘢,過咗一陣,終於抬頭講句“等等” (當時入面有好多已經set好嘅枱)見佢完成埋手頭上嘅嘢就帶我地入座。。以少於5分鐘時間極速點餐入紙。。食物亦好快到咗。。味道都冇太大問題。。但其中海膽軍艦好深色(比深泥黃色更深)所以先夾起一小撮試味,發覺味道特別腥臭,應該唔太新鮮。。侍應話 “呢個係加拿大海膽,顏色同味道會同馬糞海膽唔同” (其實我地都唔係第一次食加拿大海膽,呢個真係太深色同太腥)侍應幫我地退番俾廚房再換。。10分鐘後,一碟新嘅海膽軍艦出現喇!顏色正常番,一食落口,今次pork guy了,即刻嘔番出嚟(強調: 係嘔。即嘔)差d連之前食嘅都嘔番哂出嚟!呢件最新海膽,夾雜咗強烈嘅洗潔精花香味!唯有又要搵侍應(另一位)同佢講,官方回覆 “呢個係加拿大海膽,顏色同味會同馬糞海膽唔同
以少於5分鐘時間極速點餐入紙。。食物亦好快到咗。。味道都冇太大問題。。但其中海膽軍艦好深色(比深泥黃色更深)所以先夾起一小撮試味,發覺味道特別腥臭,應該唔太新鮮。。侍應話 “呢個係加拿大海膽,顏色同味道會同馬糞海膽唔同” (其實我地都唔係第一次食加拿大海膽,呢個真係太深色同太腥)侍應幫我地退番俾廚房再換。。10分鐘後,一碟新嘅海膽軍艦出現喇!顏色正常番,一食落口,今次pork guy了,即刻嘔番出嚟(強調: 係嘔。即嘔)差d連之前食嘅都嘔番哂出嚟!呢件最新海膽,夾雜咗強烈嘅洗潔精花香味!唯有又要搵侍應(另一位)同佢講,官方回覆 “呢個係加拿大海膽,顏色同味會同馬糞海膽唔同” 。。我地一再強調,海膽係唔應該有洗潔精花香味!我唔會唔識分洗潔精花香味同海膽味。。
本人都係做飲食出身。。如果係唔想入客,我會接受你話已經 close 咗,而唔係個客企喺面前又唔理人,連基本禮貌都冇。。如果海膽嘅品質唔 ok,我會接受你話賣哂,而唔係堅持件有洗潔精花香味嘅海膽係加拿大海膽嘅特色。。
一間賣生食物嘅餐廳,係需要控制好食物品質同處理手法,簡直不能接受!大家考慮食呢間餐廳時,真係要諗清楚,要唔要將自己嘅腸胃交俾間咁嘅食肆!