餐廳: 宜家家居餐廳及咖啡室
資訊:

2016-02-10 965 瀏覽
新年又就到啦!新一年新景象 當然要為屋企添置下傢俬呀裝飾呀咁啦 下午三點幾去到 未算多人喎 啲學生未放學 上班族又未收工丫嘛 豬小姐同豬先生決定食飽飽再繼續血拼!豬小姐係殿粉質怪尼架 要有粥粉麵飯落肚先至安落 我地叫左個兒童餐(雖然唔再係兒童好耐哈哈)同瑞典肉丸配薯蓉仲要加意粉!兒童餐包括有三文魚三色螺絲粉配忌廉汁+蘋果一個+飲品一包 只需要$15就食到咁多野 真係好抵食呀三文魚size好足份量 雖然三文魚未經調味 味道偏淡 而肉質比較實 幸好配撘濃郁嘅忌廉汁去加強番味道 三色螺絲粉顏色豐富 但煮出有點兒過硬 似未熟透 尼下認真要留意番呢包飲品係令我覺得有驚喜嘅 佢就係接骨木花果汁 一試後即愛上呀上網search過 接骨木花係每年係歐洲七月所盛開嘅小黃花 有發汗利尿嘅功效 而且有助生津解渴 佢嘅味道頗特別 同提子汁有啲相似 酸酸甜甜 好fresh 的確開胃 無諗過尼包清新可人嘅小黃花汁係咁健康咁有益嘅瑞典肉丸基本上係ikea嘅招牌菜啦 每次尼都係必點嘅 今次叫左10粒肉丸依然係保持水準 口感既鬆軟又有質感 點埋香濃忌廉汁同酸胃紅莓醬 仲要多醬嘅 無得頂呀! 混醬撈埋意粉一樣咁好味薯蓉都
豬小姐同豬先生決定食飽飽再繼續血拼!
兒童餐

瑞典肉丸配薯蓉
瑞典肉丸基本上係ikea嘅招牌菜啦
每次尼都係必點嘅 今次叫左10粒

肉丸依然係保持水準 口感既鬆軟又有質感
點埋香濃忌廉汁同酸胃紅莓醬 仲要多醬嘅 無得頂呀!
混醬撈埋意粉一樣咁好味
薯蓉都有成個雪糕球咁大 我覺得齋點忌廉汁咸咸地會夾啲
可惜嘅係 而家已經唔可以將薯蓉免費轉做意粉了
要加$3 不過如果想食一個餐更加飽嘅 其實加$3都尚可接受嘅
其實用大件夾抵食尼形容尼度 實在貼切
重點皇牌認為依然是那粒十個有九個都會order嘅juicy肉丸

食飽飽有氣有力繼續濕平了 向廚具部進發!

2016-02-02
瑞典肉丸配薯蓉