2019-06-20
台灣一直以黎都係我既旅遊首選地,一來人情味,二來係美食。所以我未食之前,已經對呢間餐廳有好高既期望。養心麵係一間有台灣特式既餐廳 , 一入門口 竟然播緊五月天既歌,未食先興奮「你不是真正的快樂~脫下保護色~活著」。除此之外,仲聞到陣陣台灣既舊式餐廳既香味。店員好親切向我介紹各種套餐,林林總總選擇好多,最後我簡左牛四寶套餐,忌廉,仲有我最愛既滷水大腸。忌廉黎啦,係懷舊既版本—枝裝版。枝裝版在香港買小見小,係我兒時既回憶。加分!感動!人情味!夏天真係好需要枝裝可樂,細細個成日一啪一拗一開幾秒鐘就飲晒。哈哈主菜黎啦,黎得好快,速度快到好似你order車仔麵咁快,試下係咪快令正先。Ha , 餐廳好醒目,放左我最愛既大腸係最上層,豬嘟嘟滑嘟嘟好令。 平時成日食街邊既大腸,夏天係街邊食,熱辣辣好無feel,影響左大腸既魅力。 今次唔同,坐定定嘆冷氣,一舊一舊咁食,肉汁爆晒出黎,口感係滿分,正!至於牛四寶方面,我唔係牛雜控,口感唔大,但食食下無啦啦發現左幾舊肥味既金錢肚,好大舊好多肉!ha最後掛住食金錢肚,其他牛雜無理到。遺憾。坐左成50分鐘,好舒服啊,聽左好多首台灣歌—五月天/SHE/洋蔥。好似置
坐左成50分鐘,好舒服啊,聽左好多首台灣歌—五月天/SHE/洋蔥。好似置身左台灣旅館咁,好掛住台北,又好想去旅行啦!
一間絕對會令你想念台灣既餐廳!讚
大腸/牛雜控必試!