餐廳: 潮庭 (太古城中心)
資訊:

餐廳: 潮庭 (太古城中心)
資訊:

2018-12-16 1082 瀏覽
係太古城見完客,約咗舊同事喺太古城中心四期嘅潮庭飲茶。裝修後第一次嚟,整間酒樓感覺空間感大了,比以前更舒服。欖菜肉碎鹹水角鹹水角外脆內軟糯,但餡料同廣東嘅完全吾同,採用欖菜碎肉又係另一種口味。馬拉糕鬆軟嘅外型,叫人忍不住立即動筷。口感豐富彈牙香口,充滿糖香同蛋香味,食落吾黏牙又吾會太甜。竹笙菠菜餃皮薄見餡,菠菜嫩綠,不過味道就比較淡。炸雲吞雲吞皮炸到脆卜卜,完全冇油膩感,沾上甜酸醬,非常好味。糯米包黃色嘅燒賣皮内包住香軟嘅糯米,吾係咁多酒樓可以食到,呢個係一個唔錯嘅點心。
係太古城見完客,約咗舊同事喺太古城中心四期嘅潮庭飲茶。

裝修後第一次嚟,整間酒樓感覺空間感大了,比以前更舒服。

欖菜肉碎鹹水角

馬拉糕

竹笙菠菜餃
皮薄見餡,菠菜嫩綠,不過味道就比較淡。

炸雲吞
雲吞皮炸到脆卜卜,完全冇油膩感,沾上甜酸醬,非常好味。

糯米包
  • 炸雲吞