位於灣仔軒尼詩道的 [檀島咖啡餅店]始創於1940年的,屹立在香港大半個世紀,經歷多少風霜,仍然能生存嘅老牌茶餐廳,雖然評價好壞參半,但一定會有佢嘅棒埸客,我就由細食到大,一想起食蛋撻飲奶茶,就會諗起檀島,現在已經由第二代經營,食物種類更多元化,例如茶餐廳傳統食物,炒粉麵,焗飯,小炒,自家製麵包蛋糕都非常出色😋😋今晚收工夜咗去,最愛既蛋撻🥧已經賣晒,唯有食住其他嘢頂住檔先🤣🥠▪️拿破崙沿用古法配方,由酥皮,合桃蛋白餅,牛油忌廉組合而成,逐層逐層鋪上去,好用時間同心機,而家唔係太多餅店可以做得到,味道方面酥皮超級香脆,合桃蛋白餅充滿住大量合桃,而旦奶油唔甜香滑,口感豐富🍰▪️香蕉班籣卷蛋瑞士卷蛋就食得多,香蕉班籣口味就第一次試,首先店家好慷慨,卷蛋比正常分量差唔多大成倍,蛋糕軟熟,超級香濃香蕉味,陣陣班籣葉香,唔太甜,我鍾意香蕉味嘅食物,好味🐷▪️焗豬扒飯仍然沿用不鏽鋼焗盤,即叫即製,番茄醬汁、鬆嫩豬扒及黃金炒飯一一做得到位,仲有新鮮蕃茄,洋蔥和融化咗嘅芝士,焗到面層少少焦燶,傳統做法,最好食嘅風味🧆▪️瑞士汁乾炒牛河新鮮即炒夠鑊氣,炒得河粉乾身唔油,牛肉嫩滑,洋蔥和芽菜脆身,調味好好,所有材料

🥠▪️拿破崙

🍰▪️香蕉班籣卷蛋

🐷▪️焗豬扒飯

🧆▪️瑞士汁乾炒牛河
新鮮即炒夠鑊氣,炒得河粉乾身唔油,牛肉嫩滑,洋蔥和芽菜脆身,調味好好,所有材料入晒味,推介

🥪▪️夾心西多士
坊間現在有好多款唔同材料做成嘅西多士,我都係鍾意食最傳統嘅,金黃色炸方包中間夾住厚厚既花生醬,炸好熱辣辣嘅時候加上牛油同糖漿,超正😋非常邪惡嘅組合,誰人能抵擋得住

☕️▪️ 熱奶茶 / 熱咖啡
此店名物奶茶,精選幾款優質茶葉製作茶膽,好香滑,茶味濃郁,奶香悠久,配上最佳拍檔麵包蛋撻,真係會令人飲上癮,咖啡和奶茶的沖制方法一樣,完完全全港式風味

• 合桃拿破崙
  • 西多士