2023-08-07 157 瀏覽
The Old Book Store by The So Lonely Club 銅鑼灣 是一間有格局有情調的餐廳,店內裝修吸引了不少打卡客光顧,食物及服務都有一定水準,食物除了外觀亦注重內涵,個人覺得是泰國菜與西餐、日本菜的混合,會再次光顧試下其他菜式😋。青檸凍的蜆:蜆肉爽口雖然大少不一,但一碟都有15-16隻,食落沒有沙,醬汁是泰式醬汁好像有點香茅、九層塔🌿味道,酸酸甜甜食落幾開胃,算係好食但唔太岩個人口味。唯一要挑剔係果半個青檸,九成乾身點壓都無乜青檸汁出。 照燒鰻魚汁帶子日本扇貝飯:兩粒扇貝清爽彈牙,飯粒還伴有菇碎及帶子,整個飯與鰻魚照燒汁幾match,飯粒粒粒皆香,呢個係可以再食😋。 芥末蒲燒鰻魚比薩:在黃咖喱軟殼蟹與這個猶豫,店員指較多人叫的是軟殼蟹,鰻魚是新推出的,所以最後決左試新野。整個pizza非常薄脆,餅底可以說接近脆片沒有一點軟身,pizza材料有鰹魚花、紫菜、蟹柳柳、燒汁、芥末醬、鰻魚、芝士,食落有點似食章魚燒的味道👅。 芒果抹茶沙冰:無乜抹茶味,芒果香味唔重,感覺有點甜過頭,甜唔似出自芒果😵‍💫。

青檸凍的蜆:

照燒鰻魚汁帶子日本扇貝飯: