2019-03-27
Lunch完,例牌要買返杯咖啡返公司先頂到下晝4個鐘嘅煎熬,飲慣左Starbxuks。今次同事話悶悶地就帶我試新野。呢間咖啡店位置係天星碼頭上層,比較唔顯眼。同事都話係咁岩收工搭船先知有呢間鋪。一上到去,已經排哂長籠,好彩人流都算去得快,幾分鐘就已經排到我地order 。咖啡款式就唔算有咩花式,最特別見到可以另加$5揀要豆奶/杏仁奶/燕麥奶。仲可以揀blend/ single origin 豆,不過我地唔太專業就揀個blended嘅就ok啦店內仲有咖啡豆賣,有成7款唔同地方嘅豆可以揀,好似好專業咁。Order 後旁邊會有一少排坐位可以坐住等, 但當日太多人就唔方便影相.坐低後留意到左手邊會一排紀念品可以選購, 全部都印左品牌LOGO, 偏向我鐘意嘅簡約風, 價錢就除左背囊係貴少少之外, 其他都係覺得OK嘅. D杯都幾靚.等緊嘅同時就緊係可以欣賞下咖啡師點沖一杯咖啡啦 重點我呢次去見到係靚仔靚女等多10分鐘左右, 我地嘅咖啡就齊哂喇. 排名不分先後Espresso Macchiato with Soy milk $ 40Caffe Latte with Almond milk $45
等多10分鐘左右, 我地嘅咖啡就齊哂喇. 排名不分先後
Caffe Latte with Oat milk $45
我地3個女同事就貪心D. 開心SHARE試下各款唔同嘅奶睇下咩感覺, 咖啡落嘅量係我地一般飲到嘅, 唔會過濃或者苦.
而最出奇係各個奶. 真係飲得出有各自嘅味道, 同咖啡合為一體, 我個人就最鐘意Oat Milk 燕麥味, 全因係出面未試過嘅味道, 燕麥同奶嘅香味都好突出, 相比Almond milk味就偏淡少少, 但就有夾雜住一d果仁香.
Espresso $30 -
男同事飲開齋啡就飲到呢款, 非常濃, 飲落微微酸嘅..但就係小妹唔係太習慣嘅濃度, 而同事就話幾唔錯. 會回頭咁話.
另外要一讚嘅係, 呢度用嘅係環保飲管, 係用可分解紙造, 但係壞處就係唔可以放太耐, 因為紙質會浸淋左.
其實咁細杯好快就飲哂, 所以問題其實就唔係太多.... 但當然, 最環保就緊係自備飲管啦