2020-07-16
春陽茶事 1869冇諗過原來而家喺covid19下 我仲會去中環周圍到處當。同埋好開心見倒會有新嘅鋪頭開張,可能大家其實都對香港有段情。好有感覺所以唔想令到一眾嘅食家失望。所以呢啲商鋪係好需要努力噉加油。見到有個甜度冰量表。基本上你可以揀你嘅甜到。有正常都冇堂中間不等。你可以任意選擇。同樣有個溫度錶。你可以要求你嘅飲品嘅溫度。由正常啦,小冰走冰或者係熱嘅。非常之咁大眾化同個人化嘅選擇好細心好體貼。飲品有近30多種,基本上已完茶系列,鮮果系列,古早味系列,同埋特別飲品系列,例如紅豆系列,同鮮奶系列組成嘅花多眼亂睇到目錄嘅時候即係餐牌啊再慢慢諗下啦。珍珠鮮奶茶大大個牌賣曬廣告其實都係想你試下同人哋有乜分別嘅嗻。當然啦,佢哋嘅招牌就係京都抹茶鮮奶同埋熟韻培茶鮮奶兩杯特飲,係佢哋嘅招牌菜所以我就同拍檔一人一杯帶返嚟品嚐一下春陽茶事嘅味道。我個人感覺啦,京都抹茶鮮奶會比較啱後生嘅一代同埋活力一代,因為綠茶味大家都唔會陌生,加上綠茶溝鮮奶基本上就係我哋每日都會食到嘅味道,同埋好多日臺式嘅食肆,都會用呢種味道而可以吸引唔同嘅食家過嚟品嚐。奶味非常濃郁另外綠茶嘅味道也非常特別因為佢唔會苦澀同埋係比較清
奶味非常濃郁另外綠茶嘅味道也非常特別因為佢唔會苦澀同埋係比較清香嘅味道,入口有SWEET有金加上係凍飲夏天絕對係消暑之選。
熟韻培茶鮮奶其實聽到個名就知道系一杯比較用時間泡得好耐嘅一杯茶,味道絕對系濃郁,同埋係有咁上下味道,拍檔可能都仲係比較年輕一回佢覺得呢種味道MATCH我哋嘅上司老闆,應該會啱嘅味道,比較濃口又有啲似鐵觀音,亦都有d有啲似STRONG嘅保利茶,但其實細細一啖你就會飲得出焙茶係經過長時間嘅process。而焙烘出多層次嘅茶味感覺。
春陽茶事而家飲品店帶畀我嘅感覺系非常之有活力。非常有誠意。同埋有功架亦都好有態度去做每一杯凍飲帶畀我哋香港人嘅一間店鋪。