2022-08-17
諗緊今年同我的爸爸去邊度慶祝生日,睇到有位youtuber 介紹懷舊經典餐廳,咁橋另一間老牌酒樓蓮香樓都走上結業命運,以前嘅傳統中式酒樓,已經買少見少,所以我都諗住懷舊一番。酒店於1933年10月6日落成開幕,命名為六國飯店、樓高七層。當時全香港第二高也是香港第一間設中菜廳的酒店,仲係第一間有升降機嘅酒店。1986年9月,六國飯店暫停營業,原址拆卸並於1989年11月落成重新啟用。新建築物稱為六國中心,酒店部份改稱六國酒店。六國酒店隨咗歷史悠久,爸爸曾經在六國酒店工作😃所以就同爸爸、屋企人一齊去回味一番。點咗好多度菜,實在大開眼界,係一般地方都真係從來未見過,所以食唔哂,都忍唔住係咁叫,連經理都走埋嚟,話你哋已經好多餸,唔好再叫啦😅蜜汁叉燒粤軒金錢雞台山焗蟹砵砵仔焗魚腸荔茸香酥鴨江南百花雞馬友咸魚煎肉餅釀焗蟹蓋釀焗響螺陳村粉焗龍蝦煲蓮蓉焗西米布甸
蜜汁叉燒
粤軒金錢雞