大坑多高質食店就人人都知,今次嚟到大坑一間西餐廳,餐廳細細的只有幾台位置,由於街道上人流不多,餐廳是開放式地舖,在裏面進餐有如置身在歐洲小鎮呢!一進入餐廳就是開放式廚房,見到廚師在裏面用心製作食物,已經知道呢間餐廳食物絕不馬虎! 店員送上餐牌,有 Set Menu 同 Special Menu都非常抵食! 而Daily special都非常不錯! 經我地精心挑選後揀了兩個starter, main courses 同dessert!📍日本刺身帶子配黑魚子·紅加侖子啫喱淨係聽個名你都知道呢個starter製作非常之有心思, 日本刺身帶子非常大隻,而且新鮮,配上黑魚子鮮味非常,食落去帶子彈牙,真係無與倫比!加上沙律菜與及紅加侖子啫喱,感覺非常清新,作為starter非常適合而且食材非常高質!📍香煎鵝肝併黑魚子蟹肉藜麥沙律淨係見到塊鵝肝已經非常興奮!塊鵝肝非常厚身,而且煎得外皮甘香,加上上面的脆麵包!嘩!味道濃郁好味到顛!另外最有驚喜的就是這個蟹肉藜麥沙律,蟹肉混入藜麥沙律之中,配上特別醬汁,真係非常好食,可以話係我食過咁多藜麥沙律中最好食的!而且感覺非常健康,值得推介!📍紐西蘭羊架配芥末籽

📍日本刺身帶子配黑魚子·紅加侖子啫喱

📍香煎鵝肝併黑魚子蟹肉藜麥沙律

📍紐西蘭羊架配芥末籽燒汁
呢兩件羊架非常厚切,肉質鮮嫩並沒有羶味,食得出是優質羊架!而且煎得剛剛好不會太熟!加上個醬汁特別,非常好食!值得一題就是伴碟的芝士薯仔!佢嘅薯仔一片片夾着滿滿的芝士,然後煎香表面,食落表面甘香,入面是軟軟夾滿芝士的薯片,製作真係很有心思!

📍美國頂級西冷
牛扒永遠都係我嘅至愛,首先呢個牛的食材非常之有質素,肉質鮮嫩而且很有牛味,而廚師亦煎得非常有水準,表面煎得很香能夠鎖住肉汁,裏面半熟充滿牛味,配上芥辣味道一流!我對這個牛扒評價很高呢!

📍芝士cream brûlée
呢個甜品都很特別,係一個芝士餅上面鋪著燒了嘅糖面,好似cream brûlée一樣,非常特別,而且又不會太甜,我很喜歡這個甜品

📍朱古力慕絲蛋糕
呢個甜品食得出係用高級朱古力製作,朱古力味非常濃郁而且蛋糕質地厚實,非一般的朱古力慕絲蛋糕,非常好食!

呢間餐廳位置靜中帶旺,很有格調!而且食物質素十分高級,同朋友食個fine dinner,享受一個休閒嘅晚餐,這裏是個很好的選擇!