2023-11-02 19 瀏覽
萬聖節嚟到,一入餐廳就見到侍應們都著晒唔同嘅cosplay,面帶親切微笑,為晚餐帶嚟一個好開始。坐低不久,侍應送上“血包”,儀式感十足。欣賞餐廳這點的用心,不單佈置、裝扮、還有這小小的心意- welcome drink!到這裡食韓燒,第一件事,去自助沙律區取前菜是常識吧!點了我喜歡的牛肋骨肉($150)、韓豚五花肉($180),再加多個豬肉湯($120)同白飯。牛肋骨肉係必點之一,肥瘦適中、有均勻嘅雪花紋、肉味濃、有咬口。一邊燒一邊看到油脂溢出,十分療愈。入口滿滿嘅牛油香,配上一口白飯,好味到不得了。五花肉顏色好靚,睇落幾新鮮。鍾意大大件燒,熱力先封鎖肉汁,燒至金黃再剪細件,燒透均勻,同時迫出多餘嘅肥油,燒好點上韓式辣醬,加塊蒜片,夾在生菜同食。肉質爽彈、生菜鮮甜,食多幾塊都唔覺油膩。豬肉湯本身湯底十分清淡,只有韭菜香味及小小肉味,所以伴有調味料,鹽、辣醬、小蝦(?),可按自己喜好調味。韭菜好好食,完全無渣;學埋韓國人湯撈飯食,個味好夾。

到這裡食韓燒,第一件事,去自助沙律區取前菜是常識吧!
自助沙律

牛肋骨肉