2017-07-14 244 瀏覽
朋友打黎話佢搵到一間西餐廳幾好,問我幾時有時間去。揀日不如撞日,一於就約朋友即晚去食~一去到,燈光昏暗,仲有個菲律賓歌手喺度唱英文歌,夠哂浪漫。枱與枱之間嘅距離都好夠,唔會有侷促感,私隱度十足,而侍應大多數是外國人,點菜溝通以英文為主見到有生蠔做特價,可惜朋友唔食生蠔,唯有留待下一次~菜單上有好多菜式選擇,仲有set dinner,但同朋友都唔算餓,所以散叫就算~~Carbonara spaghetti @Cooking at the table($168)有個大廚推部車去你枱旁邊即場煮俾你食,淨係呢樣野都已經值回票價~呢度既卡邦尼意粉用嘅唔係普通煙肉,而係用三十六個月嘅煙燻火腿+蒜蓉牛油落去炒個意炒,之後再放上預先用火燒溶左芝士既芝士輪度炒勻個意粉。一食落口,意粉彈牙爽口,再有濃濃嘅煙熏味滲出,咬落就開始食到芝士同蒜蓉既香味,十分有層次,好Creamy !US Prime Rib Eye Steak 12 orz($288)我地order左五成熟,初初嚟到嘅時候見到牛扒個面剪到脆一脆,都諗住一定會過熟。點知一切開真係五成熟,嫩滑多汁,牛味十足,大滿足Tartufo lemoncell

Tartufo lemoncello($48)
檸檬慕斯雪糕,外面既雪糕口感有點似雪葩,內裏嘅果醬餡似係我哋細個食嘅檸蜜糖一樣,濃濃既檸檬味十分清新解膩

心太軟伴雪糕($48)
心太軟即叫即焗,上桌既時候心太軟表層仲係脆,一切開濃濃既朱古力流出,夾埋雲呢拿雪糕一齊食,罪惡就係咁發生

埋單一人三百蚊,以餐廳環境+食物質數黎講,真係好抵。