2021-11-24
點樣食推介✨⭐️倫敦過江龍⭐️⭐️大館pop-up日本菜⭐️🤸🏻Statement 地址:中環荷李活道10號大館1座1樓🍖軟殼蟹天婦羅 $188 (8/10) 🌟幾好味🌟依碟係一碟出色嘅軟殼蟹天婦羅,兩個朋友都指名叫我係食評度讚佢😂,其實statement d定價係偏高,所以依個軟殼蟹天婦羅算係咁多款菜式裏面貴得黎有合理嘅份量,都叫有四件🤣,同埋食完好滿足,佢嘅炸粉算係比較有存在感,但係係好食嘅炸粉,店家炸得啱啱好同埋勁乾爽,夠曬金黃酥脆,咬落口係勁脆😽,平時食d軟殼蟹天婦羅都唔知點解勁油,搞到我對軟殼蟹其實冇好感😂,但依度嘅軟殼蟹真心值得一試👍🏻🍖鰻魚牛油果卷 $138 (7/10) 其實我見到menu已經覺得佢d卷好唔吸引😂,不過循例都嗌返個,上到黎個份量其實有嚇親我,真心舊roll係勁細粒🤑,只可以zip牙la用,唔係好建議嗌佢d roll,味道方面就冇特別,唔算差又唔算好,所以就更加唔抵嗌🍖枝豆 $38 (7.5/10)抵嗌,唔知點解依度嘅枝豆又冇賣特別貴,份量又幾多下😂😂,枝豆外層嘅鹽落嘅份量啱啱好,拎黎配sake一流🍖銀鱈魚西京燒 $288 (8.5/10) 🌟好味道🌟唔知係咪我
⭐️倫敦過江龍⭐️
⭐️大館pop-up日本菜⭐️
🤸🏻
Statement
地址:中環荷李活道10號大館1座1樓
🍖軟殼蟹天婦羅 $188 (8/10) 🌟幾好味🌟
🍖鰻魚牛油果卷 $138 (7/10)
🍖枝豆 $38 (7.5/10)
🍖銀鱈魚西京燒 $288 (8.5/10) 🌟好味道🌟
唔知係咪我食得西京燒少,我覺得依個係我食過最好食嘅西京燒🤣,真心對得住佢個價錢,真心好好食,好鮮甜好嫩滑,可能因為店家切到個銀鱈魚勁厚身嘅關係,d魚肉係特別juicy,但厚得黎又勁入味,d味噌甜甜地鹹鹹地真心好惹味,仲要燒得勁靚🥺,連我唔鍾意食魚嘅朋友都話好食,話1d魚嘅腥味都冇,咁當然喇,銀鱈魚wor🤣🤣🤣,本身食材靚就點整都好食
🍖和牛泡菜炒飯 $218 (7.5/10)
本身以為依間野好唔抵食,但佢一上碟炒飯我真心嚇親,三人份黎嘅大佬😂,足料到食到想喊😂,最後我地三個女仔係食唔曬嘅….一道菜即刻打爆左我地個胃( ̄∇ ̄),佢味道都ok架,和牛嘅香味都幾重,但我覺得泡菜同和牛陣味唔係好夾,d飯偏濕,但就真係好抵食,不過最重要係生日嗰位朋友覺得好食(⁎⁍̴̛ᴗ⁍̴̛⁎)
🍖Green Tea Brulee Strawberry Sorbet $78 (7/10)
舊綠茶蛋糕唔好食的,d調味怪怪地,可能本身抹茶同燉飯唔係好夾?但個士多啤梨雪葩就唔錯,店員手字都幾靚,拎黎影相都幾好
🍖Pantocho $128 (8.5/10) 🌟好味道🌟
依杯cocktail好出色,成分有gin、green tea、coconut syrup、yuzu、lemon、pineapple,成杯野冇酒味咁濟,甜甜地咁勁fruity,好啱女仔飲👍🏻
🍖Tokyo Drift $128 (7.5/10)
依杯就係rum、matcha、pineapple、lime同埋passion fruit組成,果然有rum係度嘅cocktail都唔會好好飲,大家可以skip😂,雖然味道係正常嘅~但rum陣味真係太搶
🍖京姬’匠’ 純米大吟釀 $168/150ml (8/10) 🌟幾好味🌟
依款sake 精米步合45%,用左山田錦依隻米製造,飲落口順滑,米香味重,好適合唔鍾意辛口嘅朋友,話說如果d sake係由山田錦整嘅話真係唔會難飲得好邊,通常聞落d米香都好正👍🏻👍🏻
回頭指數: 🍧🍧🍧🍧 (滿分:🍧🍧🍧🍧🍧)
好坐指數: 🧎🏻♀🧎🏻♀️️🧎🏻♀️️🧎🏻♀️🧎🏻♀️ (滿分:🧎🏻♀️🧎🏻♀️🧎🏻♀️🧎🏻♀️🧎🏻♀️)
話說黎依度生日係會幫你print張相出黎留念,張生日卡仲要幾靚仔,依度裝修環境好靚,真心黎慶生唔錯🤣,不過要識得嗌菜式!如果你嗌曬roll就會又貴又普通,我見其他野好似都冇特別,店員仲會sell佢地d冷門菜式比你,千期要堅定d,兩個人食嗌我推介嘅軟殼蟹天婦羅同埋西京燒再嗌個飯就夠🤣,同埋佢d cocktail都好高質(⁎⁍̴̛ᴗ⁍̴̛⁎),情侶就咁黎佢嘅露台飲酒都唔錯,或者dating緊都啱㗎,超好feel derrr~(*¯︶¯*)