2023-02-27 157 瀏覽
早兩日同男朋友出去郊遊。我哋嘅目的地係粉嶺嘅流水響水塘,咁所以我哋先喺粉嶺站集合,食少少嘢就一齊搭小巴入去流水響。我平時真係好少入去粉嶺,所以都冇乜留意粉嶺有咩餐廳好食。原來名都廣場度有幾多餐廳選擇,大集團連鎖餐廳又有,小店又有。港式台式日式餐廳都有👍🏻 最後我哋揀咗呢間食馬拉菜嘅餐廳,好似特別啲🥴餐廳主要都係卡位setting,假日都幾多人,好彩我哋等咗一陣就有得入。入邊既位置都幾寬敞,店員服務態度都唔錯,而且食物嘅選擇都幾多,本Menu好厚😂招牌蝦麵 ($78)湯底既蝦味好濃郁,而配料都好豐富,有豬頸肉、豆卜、櫻花蝦、魚肉捲?! 我最欣賞係佢將隻蝦剝左殼,呢個貼心位真係好加分👍🏻👍🏻👍🏻 如果麵底係摻摻麵,係油麵同米粉兩溝,掛汁一流👍🏻咖喱豬扒配米飯 ($68)男朋友叫咗呢個咖喱飯,我食咗幾啖,個咖喱汁超級好食!咖喱同椰汁嘅比例控制得啱啱好,只係有少少咖喱既後勁滲出來,好惹味但係唔會辣。豬扒一啲都唔韌,好容易咬,同咖喱好夾。配菜仲有啲魚乾仔、炸餃子、同埋好大塊嘅蝦片。蟹肉酥盒 ($58)以為啲主菜個出色,小食應該都唔差,所以本身對呢個菜式好有期望,點知上到黎有少少失望。除咗上面果啲

招牌蝦麵 ($78)
招牌蝦麵

咖喱豬扒配米飯 ($68)
咖喱豬扒配米飯

蟹肉酥盒 ($58)
蟹肉酥盒

以為啲主菜個出色,小食應該都唔差,所以本身對呢個菜式好有期望,點知上到黎有少少失望。除咗上面果啲蟹膏之外,入邊既內餡食唔出有蟹肉嘅味道。而外面嘅脆皮算係酥脆嘅,只不過好似同個餡料完全係兩件事,有少少唔夾🤔

凍香茅橙茶 ($6)
凍香茅橙茶

我叫咗呢杯香茅橙茶,橙嘅味道同紅茶底融合咗,幾好飲。不過我就飲唔出香茅嘅味道🤔

熱白咖啡 ($6)
熱白咖啡

男朋友飲呢個,我無飲到,佢話味道正常,冇乜特別。
咖喱豬扒配米飯
凍香茅橙茶