2022-12-18
鋿晶館 🥬朋友話想食中餐~我就即刻提議去呢間主打自家製品牌既鋿晶館上環站一出轉個彎就到 交通方便入面環境寬敞,光線充足, 啱曬我地一路食一路傾計佢地既點心現場即點即做師傅唔單止係日本東京富麗華做過係香港仲做過多間米芝蓮酒店及大型連鎖酒樓集團既主管所以真係值得一試龍蝦湯瑤柱燴海皇羮 $168呢個羹真係不得了,好足料, 啖啖都有蝦有蛋白有瑤柱及菇菌,個龍蝦湯好香好濃,食完呢個羹都有D啲飽架老爺子半肥不瘦蜜餞叉燒 $148平時食叉燒鐘意半肥瘦,因為覺得瘦叉好乾要咬好耐, 但呢度既叉燒肉無乜肥膏仍然好鬆軟,蜜汁又香又濃我地好快就清左碟叉燒喇香芒貴妃大蝦球 $118一坐低就聽到隔離枱話叫多碟香芒蝦球, 我地都唔執輸叫返碟,蝦球好大粒好爽口,個醬汁甜中帶點芥辣味,每粒蝦球上面再配上花生碎,食落特別好味. 燒汁班頭腩煲 $168叫煲最正就係熱辣辣, 一打開蓋香味湧出黎, 仲有煙出同滋滋聲,真係好夠熱力. 班頭腩經油鑊爆炒,外層嘅魚皮好香口,魚肉又滑份量又多,佢個醬汁令到D 配菜都好惹味,蒜頭同三色椒我都清曬日本紫芯蕃薯浸豆苗 $108紫薯同豆苗我都鐘意食,但就無諗過可以拼埋一齊食,原來一齊食咁夾架喎
朋友話想食中餐~
我就即刻提議去呢間主打自家製品牌既鋿晶館
上環站一出轉個彎就到 交通方便
入面環境寬敞,光線充足, 啱曬我地一路食一路傾計
佢地既點心現場即點即做
我地好快就清左碟叉燒喇
香芒貴妃大蝦球 $118
燒汁班頭腩煲 $168
日本紫芯蕃薯浸豆苗 $108
紫薯同豆苗我都鐘意食,但就無諗過可以拼埋一齊食,原來一齊食咁夾架喎,紫薯粒好多,而豆苗都好新鮮