2015-09-18 678 瀏覽
家人生日,上OpenRice見到這間Donkey&Sheep,幾得意,都幾好評,就諗住試下新嘢。初初聽到Donkey& Sheep 呢個名以為係cafe快餐之類,但其實格局都浪漫,係十三樓都有少少風景睇。餐廳設計主要為綠色,望落去又幾舒服,感覺好organic。是日有set dinner,價錢又100-180不等包湯同飲品。我們同行五人,兩個叫咗牛扒,兩個叫咗燒雞扒,仲有一個鴨胸。唔夠兩三分鐘就上咗個湯掛住食唔記得影個湯 ,不過係普普通通嘅雜菜湯。兩塊牛扒都要五成熟。講真牛扒似乎薄咗啲,越薄生熟程度就越難控制,不過牛扒食落都滿意。鴨胸係是日廚師精選,都有少少期望。入面呈粉紅色,外面少少脆,食落多汁又嫩,真係有驚喜! 最後有燒雞扒。雞排嫩滑入味,都幾滿意。最後額外加咗個蛋糕+$20,size真係好細,五個人完全唔夠分。每人大約$170,係銅鑼灣真係好抵食,環境度坐得舒服,食物都算好食,下次經過試埋佢個Lunch。
我們同行五人,兩個叫咗牛扒,兩個叫咗燒雞扒,仲有一個鴨胸。

唔夠兩三分鐘就上咗個湯
掛住食唔記得影個湯
,不過係普普通通嘅雜菜湯。
最後有燒雞扒。雞排嫩滑入味,都幾滿意。
2015-06-01
慶祝紀念