2021-10-07
1913 瀏覽
平時好少同屋企人食私房菜,趁假期就提早預約bookmarked左一段日子嘅雞功房。原來係天后開左個分店專做私房菜,上環只做門市。天后係地舖,樓面唔大,屬於家庭式經營,師傅好著重同食客交流,會親自同我地介紹各款菜式、食材、特別烹調方法等。晚市套餐都幾受街坊歡迎。打頭陣嘅係涼拌鮑魚,師傅話當日嘅南非鮑魚太細隻所以換咗做大連鮑魚,係乾冰effect下被迷霧濃蓋,排場真係夠晒吸睛。鮑魚好彈牙,涼拌嘅雲耳加醋同微辣嘅汁好開胃。芝士焗蟹蓋用左唔少洋蔥釀蟹肉同埋忌廉,所以入口好香甜,好特別,唔錯唔錯。西班牙黑毛豬叉燒口感非常好,軟得嚟又彈口,不過略嫌個叉燒醬鹹左多少少。龍蝦泡沫忌廉湯一個創新嘅菜式,遠睇似cappuccino。泡沫忌廉下係超濃嘅蝦同龍蝦精華,仲有一疏疏嘅龍蝦肉,非常特別!爸媽對玫瑰露頭抽雞讚口不絕,雞大大件而且非常嫩滑,醃得恰到好處,玫瑰露味好香,正!瑤柱金菇扒雙蔬清清地,不過不失。招牌原隻蟹泡飯端上嘅一刻有一霎那震撼,隻蟹好大隻而且有好多蟹膏!師傅話個湯係用好多大頭蝦熬製而成,難怪咁鮮甜,食得出冇味精。蟹好新鮮,珍珠米吸收哂湯嘅精華,真係冇得頂~ 而且分量好多仲食剩一大碗,師傅好好
涼拌鮑魚
芝士焗蟹蓋
西班牙黑毛豬叉燒
龍蝦泡沫忌廉湯
龍蝦泡沫忌廉湯
玫瑰露頭抽雞
瑤柱金菇扒雙蔬清清地,不過不失。
瑤柱金菇扒雙蔬
招牌原隻蟹泡飯端上嘅一刻有一霎那震撼,隻蟹好大隻而且有好多蟹膏!師傅話個湯係用好多大頭蝦熬製而成,難怪咁鮮甜,食得出冇味精。蟹好新鮮,珍珠米吸收哂湯嘅精華,真係冇得頂~ 而且分量好多仲食剩一大碗,師傅好好人比多D高湯我地又幫忙pack好,得我地第二朝又有靚泡飯做早餐~
招牌原隻蟹泡飯
招牌原隻蟹泡飯
食埋個糖水十勝紅豆沙湯圓飽到上心口,非常滿足~
十勝紅豆沙湯圓
佢自家製辣菜甫都好正!
雖然冇華麗嘅裝修,但成個experience嘅感覺好好,師傅同他的家族成員店員好親切,食材又新鮮,每位$450唔收加一服務費,仲可以自攜酒水唔收額外酒水費,非常均真。除左同屋企人,同一班朋友gathering食下私房菜都唔錯,期待下次有新menu再戰~