2013-07-26 122 瀏覽
友人曾推介此餐廳,不過餐廳位置對我來說有少少吊腳,所以遲遲未試,是晚早收工就去一試,哈。點知等位等足1個多小時,超出預期,好彩門口有椅子坐!等位期間曾想過放棄唔等,不過有對情侶被人miss o左叫入座兩次,都繼續等,我諗應該有保證,所以我就乖乖等下去。入坐已8時多,好肚餓,點了一個2人餐,加一個炒粉絲。餐廳細,小店模式,坐得逼,上菜多用鐵板同石頭鍋,空調不足,有點油煙感,大家要有心理準備。是日前菜:蕨、蘿蔔絲同泡菜, 泡菜太辣~蘿蔔絲好味~蕨健康~炆牛肋骨煲~推介蘿白煮透、無渣,牛肋骨夠淋,湯底好清甜~(必食)海鮮煎餅~有魷魚。食落香口,但我自己不太好食煎餅類食物,所以只試了一件,不太特別。泡菜石頭飯~香噴噴,泡菜都係辣了點,飯有點偏乾,所以我加了牛肋骨湯,更好味!建議大家點肉類石頭飯,再加辣醬,應該比泡菜好額外點--雜菜炒粉絲,比較清淡,但味道足~粉絲口感煙韌~2人餐的份量足,3人吃也夠

前菜
炆牛肋骨煲~推介
蘿白煮透、無渣,牛肋骨夠淋,湯底好清甜~(必食)
炆牛肋骨煲
海鮮煎餅
泡菜石頭飯
額外點--雜菜炒粉絲,比較清淡,但味道足~粉絲口感煙韌~
雜菜炒粉絲
2人餐的份量足,3人吃也夠
題外話/補充資料: 唔想等位,記得預先book位,因為可以係預約o既時間攞籌排第一位~不過一定要齊人入坐。 仲有,星期五、六、日收加一服務費。
2013-07-23
70 分鐘 (堂食)
炆牛肋骨煲
泡菜石頭飯