2015-02-05
哈哈哈,琴日約左個朋友食飯仔,正當佢以為我會諗爆頭食咩個時,其實我已經諗好食咩野㗎啦,我一早就瞄住呢間鋪頭好耐咖啦。因為自己一個人去嘅話,食唔到幾多野㗎嗎,呵呵呵,所以係早有預謀咁約我朋友係西環呢間小店度食嘅。呢間鋪係第三街我行左陣淨係見到間茶記,有啲唔知點好,所以就打去問,原來一問之下,係我發雞盲,佢就係間茶記嘅上面。一入到去,就見到個有大玻璃嘅廚房,可以睇到啲廚師煮野食,又有個幾簡潔嘅bar枱,最重要都係出面個outdoor位好大,我好鍾意呀。之後就去到order時間啦,一開餐牌,就諗比我頭都大埋。雖然之前已經睇過啲食評已經諗住叫邊幾樣,但其他野食都好吸引囉。諗爆頭之下,終於叫左三文魚他他配芥末黑醋汁,牛扒沙律,牛扒,德國豬手,軟殼蟹risotto,仲有之後再叫嘅甜品法式燉蛋同tiramisu。等食期間,我發現前多小小有個小教堂,我覺得個感覺好似有啲啲首尾呼應咁嘅感覺。好得意好啦好啦,餓餓地,第一樣三文魚他他到啦,之前食嘅他他,都係一般無咩驚喜,但呢個我自己同朋友都認為好正正。我叉左小小打算食個時,個侍應哥哥叫我點埋嘅黑醋汁同芥末汁食,我不已為意,但都聽話咁點左。痴線,好好食唔識點
好啦好啦,餓餓地,第一樣三文魚他他到啦,之前食嘅他他,都係一般無咩驚喜,但呢個我自己同朋友都認為好正正。我叉左小小打算食個時,個侍應哥哥叫我點埋嘅黑醋汁同芥末汁食,我不已為意,但都聽話咁點左。痴線,好好食唔識點講,總之就好好食,之後侍應哥哥又走過黎叫我食啲三文魚子,佢地個廚師有特別處理過,我即刻食左幾粒,有啲日本豉油嘅味道,再加埋個三文有啲似食三文刺身咁,但係就唔腥,連我朋友唔食魚嘅都食左一大半,早之就叫多個,之後個牛扒沙律同牛扒都上枱啦,我好鍾意食沙律菜同牛肉,呢個沙律滿足我兩個願望,好味道,又酸酸地辣辣地咁幾醒胃呢之後單叫嘅牛扒都係goodgood嘅好嫩滑,好多汁。
之後我最最最期待嘅豬手同意大利飯,侍應哥送黎個時又係度提醒我地兩樣野都要快啲食,因outdoor會令到個飯同豬手仔好快凍,我地兩個女仔快手快腳食食食。呵呵呵,估唔到個軟殼蟹同個飯咁夾,我愛死個飯,個豬手仔又同個汁咁夾,食到我要問佢加汁,呵呵尷尬呢。雖然食到飽飽,但女人係有個甜品胃嘅邪惡生物,我地當然要叫個燉蛋同cake啦。呵呵tiramisu好好味,法式焦糖燉蛋都係goodgood嘅但我認為如果上面啲糖可以薄啲就更加好啦。
呵呵,下次我一定會再叫埋朋友一齊黎試其他好味野。因為咁樣可以叫多幾樣野食,滿足我嘅私心。