開左咁耐,終於有時間過嚟試吓,香港地食粥,我都諗住冇咩變化冇咩驚喜,原來都有人可以打破傳統,將香港既生滾粥變成要加料再翻煲既粥,有曬法國高級餐廳現場烹調既體驗。原本趕住返工既港豬心態,即刻得到人生既覺悟,決定慢慢欣賞廚師精彩既表演。唔知係唔係我食開粗野冇試過好野,我一直以為艇仔粥係有碎牛,點知呢間舖可以再一次打破傳統,係冇左碎牛。而且其他既料又唔會放到密密麻麻,一路食粥可以一路玩尋寶,真係一次過滿足食同玩既慾望。其實我一直都知,重口味係有損健康,但係就改唔到,呢間舖又幫我地行多步,全店不放鼓油,食粥食蘿蔔糕冇左鼓油,完全體驗到食物既真味。望住水汪汪既希粥,從容不迫的配料,特然回想起香港既60年代,奮鬥既年代,獅子山下每個香港人都為生活努力工作,心中既鬪志立即燃起,為左更好既生活,為左可以食一碗更完整既艇仔粥,我決定立即做返港豬趕去返工。入返主題:粥太希啦;蝦又冇咩彈性,應該就唔係好新鮮;魷魚就唔錯啦;豬皮都幾好。食蘿蔔糕其實我都唔知自己食緊咩。店內冇鼓油,冇甜醬,冇辣醬,冇麻醬,所以千萬唔好叫腸類食物。其實都幾似醫院d粥,如果剛出院都幾建議試吓,不過冇病冇痛食完好快又會餓。

入返主題: