跟住朋友去搵食,真係次次有驚喜。是次為左同朋友慶祝生日,於是訂左新開既港島粥記海鮮火鍋。位置非常方便遲放工既我,座落銅鑼灣黃金廣場,由中環放工過去,20分鐘就到。由於遲放工,所以去到大家已經坐低晒,睇定野食,我先發現原來係套餐黎喎。198試食價。再睇下個套餐入面,有A4和牛,鮑魚,手掌咁大隻既元貝,隻隻都識跳既海蝦同肉蟹,仲有好多蜆,五花腩片…初時都以為可能唔夠食,真係食下食下又食唔晒,加上加上啲小食同埋叫多左半隻雞,差啲連最重要個粥底都食唔落!原本諗住打邊爐,叫啲小食,雞軟骨呀,冷盤木耳呀咁黎餸下酒,點知又真係又有意外收獲喎,個蝦餅係非一般蝦餅,平日既蝦餅通常係較薄片多香茜,唔太岩我口味,點知呢個蝦餅一上到黎,厚身架喎,賣相已經好唔錯,咁厚肉既蝦膠諗住可能會好實啦,點知喜上加喜,入面原來加左馬蹄,佢多汁不在講,口感係紮實得黎又有馬蹄既脆甜可口味,餸酒餸飯一流,佢香茜味唔重,啱晒呢啲唔食芫茜人士,比十個讚!食完呢啲足料又大隻既海鮮,再又食埋啲A4和牛,仲有五花腩片……之後隻無添加雞就上左黎, 無縫接軌配埋個沙薑,一流。食到去娃娃菜,根本就已經係吸晒海鮮既甜味,已經飽都仲食左1大棵,真係
跟住朋友去搵食,真係次次有驚喜。
是次為左同朋友慶祝生日,於是訂左新開既港島粥記海鮮火鍋

元貝
肉蟹
鮑魚

蝦餅
木耳
雞軟骨

之後隻無添加雞就上左黎, 無縫接軌配埋個沙薑,一流。
梅頭,和牛
五花腩片

文昌雞

食到去娃娃菜,根本就已經係吸晒海鮮既甜味,已經飽都仲食左1大棵,真係好甜好好食..

娃娃菜

仲有果啲錦上添花既粟米,脆皮腸,蜂巢豆腐,真係食都食唔落囉……
粟米豆腐牛餅脆皮腸
最後,最大滿足居然係平日打親粥底都食唔落既精華粥底,芋頭南瓜蓉,配上個吊味冬菜,為呢一餐生日飯劃上一個完美既句號。

粥底
冬菜

以呢個價錢食到啲咁既料,已經抵,仲要係旺區黎,其實一班人食仲可以加啲餸淺嘗下,真心超值,大推。
2019-04-01
元貝