2018-05-18
紅磡碼頭唔係一個十分就腳既地方, 但有一間新酒店O係附近開左之後, 再加上隔離既百味村, 人流就旺左好多. 話雖如此, 其實我都係有一日見悶悶地由尖東海旁一路行到紅磡先發現一條咁好行既海濱長廊同百味村呢個地方. 當日仲要係黃昏時分, 好好feel. 之後, 我就約埋朋友一心要試試百味村既美食. 百味村入面就一個food court既格局, 但 chill D, 同有海景. 因為係酒店管理, 裝修同食物質素都有番咁上下. 第一次幫襯, 逐間睇左自己鍾意既食物就可以搵張枱坐低, 然後download 個app去order同比錢. 之後個order就會有人送到枱上, 所以唔好柯打左之後轉枱. 所有食物包括飲料都有專人送到. 免除攞住食物搵位既麻煩. 因新開有promotion, 全單折後大約$240. 即每位$120, 超值. 我地叫左韓, 日, 泰. 其他選擇仲有港式 (牛腩麵, 餃子), 及 burgers等. 我地叫既韓式酸甜烤雞同炸蝦餅真係一食愛上. 個日式鰻魚卷都好好味, 只係其餘兩樣太正, 被比下去. 睇相就知我無誇張架. 我時時都會show比朋友同
我地叫左韓, 日, 泰. 其他選擇仲有港式 (牛腩麵, 餃子), 及 burgers等. 我地叫既韓式酸甜烤雞同炸蝦餅真係一食愛上. 個日式鰻魚卷都好好味, 只係其餘兩樣太正, 被比下去. 睇相就知我無誇張架. 我時時都會show比朋友同同事睇, 推介比佢地. 不過好多時得到既feedback都係唔知點去果度.
如果夜晚去, 食飽飽後行O下海旁吹住海風睇夜景, 真係寧靜又無價. 香港咁好既美景已經買少見少, 希望可以一直保持落去.