2022-06-04
呢日臨急抱OpenRice腳,諗住夜晚同屋企人係荃灣食飯,又要揀地點,又要揀坐得舒服~最後見到《Vici Stage》好似唔錯,好彩重有得book 枱,一於試試先講吓餐廳嘅ambience 墨綠色嘅color tone~ 燈光偏暗,幾有情調Bar table 都幾長,同三兩知己嚟飲嘢幾好feelMenu 有西式的亦有Thai special,當中亦有啲fusion 如冬陰功pasta同Pizza~ 呢晚同屋企人叫嘅都包括咗唔同風味嘅菜式~🔸冬陰功海鮮湯🍲泰式香料味幾濃,偏酸媽媽話係佢飲過最酸嘅冬陰功湯 😝用嚟開胃啱哂~ 🤪🔸咸蛋黃卡邦尼意粉🍜鹹蛋黃味淡淡的,唔會太搶,同carbonara 都幾夾喎意粉醬汁收得幾乾身意粉嘅質地控制得唔錯,al dente 🔸慢煮脆皮咸豬手🐷✋🏼真係慢煮⏱,要耐心等候除咗塊皮,有部份外露喺皮外嘅肉都係脆脆地㗎配菜除咗係一般嘅西餐沙律菜,仲有泰式青木瓜沙律,另外仲有焗薯同西蘭花焗薯焗到有微焦,好味豬手配附咗兩個醬汁:燒汁同千島沙律醬汁不過,我覺得隻豬手本身已經夠味,唔洗額外點汁🔸紙包冬陰功焗鱸魚 📜🐟條魚比想像中大條,味道亦唔錯師傅落咗唔少泰式香料:香茅、金
先講吓餐廳嘅ambience
墨綠色嘅color tone~ 燈光偏暗,幾有情調
Bar table 都幾長,同三兩知己嚟飲嘢幾好feel
呢晚同屋企人叫嘅都包括咗唔同風味嘅菜式~
🔸冬陰功海鮮湯🍲
泰式香料味幾濃,偏酸
媽媽話係佢飲過最酸嘅冬陰功湯 😝
用嚟開胃啱哂~ 🤪
🔸咸蛋黃卡邦尼意粉🍜
鹹蛋黃味淡淡的,唔會太搶,同carbonara 都幾夾喎
意粉醬汁收得幾乾身
意粉嘅質地控制得唔錯,al dente
🔸慢煮脆皮咸豬手🐷✋🏼
真係慢煮⏱,要耐心等候
除咗塊皮,有部份外露喺皮外嘅肉都係脆脆地㗎
焗薯焗到有微焦,好味
豬手配附咗兩個醬汁:燒汁同千島沙律醬汁
不過,我覺得隻豬手本身已經夠味,唔洗額外點汁
🔸紙包冬陰功焗鱸魚 📜🐟
條魚比想像中大條,味道亦唔錯
師傅落咗唔少泰式香料:香茅、金不換、南薑,其中金不換仲焗到脆脆地,好味
連平時唔食魚嘅細佬都捧場🙋🏻♂️
呢到坐得幾舒服,飲品同食物選擇多,不過上菜速度比較慢,需要耐心等候
餐廳嘅氣氛環境更適合三五知己嚟飲嘢、食嘢,可以坐得舒適地慢慢暢談🥂