2004-12-16
報定案先,老細兼大廚係我的朋友,不過我冇股份的,嘻嘻!今年生日最重頭的一餐就係黎久未幫襯的喜宴食私房菜,佢未黎依家呢層時,一晚只可以坐兩圍半人,而且一晚一round,訂位要成半年。依家地方大左,仍然係一晚一round,訂檯快者一個半月就有,不過價錢亦都貴左,平日要360元一位,星期日做海鮮餐,每位要480元。個人認為大廚係好有心機煮每道菜,而且裝盤亦好認真,係做倒佢標榜的廚加藝兼備,但從材料來看的確係偏貴,抵唔抵食係見仁見智。講番食物,冷盤有五款,依次為胡麻溫室茄、阿姨仁稔、秘製肉鬆伴冷豆腐、芝麻脆花腩同芥末雲耳。主菜有鮑汁蘿蔔、口水雞、糯米粉蒸肉、香茅檸檬炸海班、梅子石榴、椰子炖雞湯、冬梅迎翠竹。甜品係自製香蕉雪糕。胡麻溫室茄即係用涼拌溫室蕃茄,四個去左皮的粉紅蕃茄原隻放在長碟上﹝其實每隻已切成八件﹞,淋上麻醬調的汁,再配上薄荷葉,單是賣相已非常討好。溫室蕃茄味道鮮甜而冇腥味,入口是非常清新,麻醬汁味道不會太濃,令蕃茄本身的味道保持鮮明,好味。阿姨仁稔係傳統醃漬食品,入口好有家庭味,個人認為送白粥一流,不過呢一味唔係人人鍾意食的。秘製肉鬆伴冷豆腐其實係好家常的一道菜,雪白的一大方絹豆
胡麻溫室茄即係用涼拌溫室蕃茄,四個去左皮的粉紅蕃茄原隻放在長碟上﹝其實每隻已切成八件﹞,淋上麻醬調的汁,再配上薄荷葉,單是賣相已非常討好。溫室蕃茄味道鮮甜而冇腥味,入口是非常清新,麻醬汁味道不會太濃,令蕃茄本身的味道保持鮮明,好味。阿姨仁稔係傳統醃漬食品,入口好有家庭味,個人認為送白粥一流,不過呢一味唔係人人鍾意食的。秘製肉鬆伴冷豆腐其實係好家常的一道菜,雪白的一大方絹豆腐置於灑左麻醬的黑醋汁上,上面鋪滿炸脆左的乾蔥,再灑滿肉鬆,頂上放左一大隻鮮黃色的大辣椒,賣相是不錯,味道亦佳。呢一味係同檯大部份女仔的至愛,個人則認為係不過不失,因不見功夫。芝麻脆花腩係我是晚的冠軍,薄薄的花腩充滿南乳味,外裹一屠薄粉同芝麻,香脆美味而且一點都不油膩,係見功力之作!芥末雲耳味道OK,用的汁料卻唔係太食倒芥末味,係不過不失的一味。
主菜方面,鮑汁蘿蔔是將用鮑汁炆好的蘿蔔切成圓段﹝每段已切成四件﹞,一排五個上碟,賣相亦是不俗。鮑汁不會太膩,但蘿蔔略嫌有點苦澀味,相信是主廚想保持食材原味而沒有用冰糖煮,但所用蘿蔔卻不夠好呢!口水雞是招牌菜,開業以來,菜單點轉都仍然保留在案。由於同檯都不嗜辣,所以辣油另上,雞肉是拆了骨的,配上滑滑粉皮同皮蛋、芫茜,是非常美味的一道菜,可惜我們食的是少辣版,未能品嚐口水雞的麻辣。糯米粉蒸肉是另一驚喜之作,竹籠內是荷葉包著的糯米及非常軟腍的牛﹝真係腍到用筷子輕輕一夾便分閞﹞,荷葉的香味消除了牛肉的油膩,係另一見功夫之作。不過同檯有人認為糯米太少,唔夠喉。香茅檸檬炸海班係將成條海班油炸,再淋上香茅檸檬汁,味道不錯,不過條魚有D瘦,唔係太多肉食,個汁幾清新,可以在中場時份為大家消消滯。梅子石榴是間場的涼拌食品,石榴用梅子醃過,多了一點微酸和有深度的甜味,廚師為左美觀,加入左富士蘋果,紅綠相間,賣相自然是好的。石榴本身「鞋鞋地」的質感可以去除味蕾上的殘渣,老人家話可以增進食慾同清潔口腔呢!間場目的是為了令大家可以好好品嚐下一道椰子炖雞湯,呢一味係樸實的一道,湯好清而帶椰香,幾好。冬梅迎翠竹係敗筆的一味,冬梅即梅菜,翠竹係西洋菜莖,兩者味道實在唔夾,食起來是梅菜還梅菜,西洋菜還西洋菜,各不相干。
最後係甜品─香蕉雪糕。雪糕顏色微啡,明顯是因為新鮮香蕉肉沒有添加阻止甪氧化的檸檬汁,因為後者會影響香蕉的味道。香蕉雪糕好有香蕉味,而且非常滑,好好味,不過我已經食得好飽,冇能力添食了。同檯兩位有多一個甜品胃的女士就添食多一份,犀利!完場係一個shooter ,酸酸地,有青檸的香味,好醒胃。大廚話明有加入酒精類如威士忌等,但因為飲落唔太覺有酒味,所以同檯一位不嬲一飲酒就唔掂的女仔連飲左兩杯,結果落到街已變身為一隻小溫室茄!