2018-04-23 84 瀏覽
呢個素菜地方梗係我個食素嘅朋友介紹我嚟㗎啦,講真其實真係唔會無啦啦去search一啲食素菜嘅餐廳,香港人成日會塭有啲咩新嘢試,但係總係唔會諗到素菜其實都係一個選擇。呢一間素菜餐廳都幾特別架,素菜得黎仲要係印度菜,喺尖沙咀嘅鬧市一間上樓嘅菜館,SaravanaaBhavan。上到去點解係廁所嚟嘅,其實左邊先係!一入到去見到已經有20個人坐咗喺度啦,全部都係東南亞嘅面孔,喺香港呢一個華人主導社會,雖然係國際城市,入度覺得有少少格格不入咁樣,但係反而感覺好特別。我同朋友睇餐牌睇左差唔多10分鐘都仲未揀好食乜嘢,咖哩又驚太辣,想試新野又驚唔啱食,所以我哋揀咗兩個保險啲嘅,印度千層煎餅及蔬菜套餐($70),印度麥餅及蔬菜套餐($60),MangoLassi ($35)同埋Lime Soda Mixed ($25)。咖喱比我地想像中冇咁辣,就算我唔食得辣嘅其實都可以接受嘅,反而薯容入面有d黑色一粒粒嘅應該就係辣嘅香料啦,嗰啲反而辣過咖哩本身,全麥麵包係薄身d嘅,千層煎餅就有咬口d,雖然真係無肉餐單,但係都食得飽架。Mango lassi亦好飲,唔會過甜,解辣一流,lime sode有甜有咸可以揀,

Mango lassi亦好飲,唔會過甜,解辣一流,lime sode有甜有咸可以揀,我叫嘅mixed飲落有少少似咸柑桔!

雖然價錢不算得太平,但都係一個experience,順帶一題,餐牌見到原來呢一間係一間chain
restaurant 黎架,真係有眼不識泰山!!!
題外話/補充資料: 10% service charge
2018-04-19