2021-04-26
終於都嚟到週末,一於食返餐好嘅本來同男友去海旁啲餐廳食,咁啱見到一間新開嘅店舖本來都心大心細,但見佢like 社交平台有炸雞送,一於試吓估佢唔到個炸雞咁好食,本來諗住免費嘅嘢都唔抱太大期望,點知一上枱嘅時候賣相已經好吸引,咬落去嘅時候更加不得了聽廚師講,個炸雞用咗雞髀肉,個脆漿唔係平時街邊食嗰啲死實實又厚嘅,係佢哋自己調校,薄薄地撲上一層粉,再逐份拎去炸,真心好食。食完仲要唔油膩,我食得兩嚿,其餘俾男朋友清晒等咗一陣,終於上主菜,我叫咗個水波蛋,三大片厚厚嘅煙三文魚,賣相靚靚仲要跟個沙律,食得出啲沙律係即刻整,生菜好新鮮,唔會好似出邊啲餐廳咁預早整好曬,上枱嘅時候d菜已經淋曬男友唔係好好西式早餐,好彩有意粉食,佢叫咗個龍蝦意粉,呢個真心推介一定要食龍蝦超級彈牙,仲要好細心咁幫你起晒肉,食起上嚟好方便,啲意粉吸收晒啲龍蝦汁,以呢個價錢來講,真係冇得輸。大廚話啲龍蝦係佢哋每日去街市新鮮買嘅,唔怪得知咁新鮮彈牙啦,坦白講,佢好食個平時喺酒店度食三百幾蚊碟嗰啲。男友只係分咗一細啖俾我,自己成碟清晒,為咗呢啲意粉,佢話一定要再嚟食多次。同大廚傾開,原來佢哋開業兩星期,依家好多嘢都仲係嘗試階段,希
本來同男友去海旁啲餐廳食,咁啱見到一間新開嘅店舖
本來都心大心細,但見佢like 社交平台有炸雞送,一於試吓
食完仲要唔油膩,我食得兩嚿,其餘俾男朋友清晒
同大廚傾開,原來佢哋開業兩星期,依家好多嘢都仲係嘗試階段,希望佢哋會越做越順利,始終係今時今日租金高企嘅情況底下,仲有人鼓起勇氣堅持追夢,仲要咁堅持食物嘅質素,真心要支持。