2023-12-29
今日去咗炮台山附近嘅Spoon 🥄 ,食咗個特選晚餐🥣呢間舖頭細細地都幾精緻,好有誠意,充滿聖誕嘅裝飾🎍💛蒜溶牛油燒大虎蝦 配海鮮龍蝦汁燴意大利飯2隻虎蝦既體積同手掌差唔多,簡直係重重重量級!!大蝦塗上蒜蓉和牛油,真係香到呢~ 意大利飯嘅米煮得啱啱好好有口感,最重要係有大量海鮮,每咬一啖都有豐富嘅配料,例如帶子,魷魚等等🧡🦞龍蝦味道都好入味,係一碟出色嘅菜🐷燒栗飼法式豬鞍,因為💛芒果莎莎醬,所以豬鞍充滿顏色,賣相精美,我首先淺嘗一啖💚莎莎嘅味道,原來係酸酸地,好開胃呀!又原來10oz係好大份,切下切下兩個人食都好飽,食到好多舊🫣呢隻豬嘅名有燒栗飼,原來係因為豬隻喺生長過程中會被放牧到草原食栗子🌰橡果😵唔怪之得咁鬆軟,而且豬肉味濃郁,肥瘦均勻,肉汁豐富有淡淡既橡果香味🤎主菜嘅配菜有法式焗烤忌廉薯蓉,外脆內軟嘅薯仔好好味雜菜都有好多款式,例如茄子,西蘭花翠玉瓜,充滿營養另外不得不提每個晚餐嘅前菜都有煙三文魚/風乾巴馬火腿什菜沙律及是日餐湯+蒜蓉麵包🥖然後再包餐飲食夠$400仲送甜品添呢個甜品🍮充滿儀式感,有大量嘅煙霧噴,好正啊第一眼仲以為係雪糕,原來係個鹿仔騎住紅桑子味嘅蛋糕🍰
💛蒜溶牛油燒大虎蝦 配海鮮龍蝦汁燴意大利飯
🦞龍蝦味道都好入味,係一碟出色嘅菜
主菜嘅配菜有法式焗烤忌廉薯蓉,外脆內軟嘅薯仔好好味
雜菜都有好多款式,例如茄子,西蘭花翠玉瓜,充滿營養
另外不得不提每個晚餐嘅前菜都有
煙三文魚/風乾巴馬火腿什菜沙律及是日餐湯+蒜蓉麵包🥖
然後再包餐飲
食夠$400仲送甜品添
呢個甜品🍮充滿儀式感,有大量嘅煙霧噴,好正啊
第一眼仲以為係雪糕,原來係個鹿仔騎住紅桑子味嘅蛋糕🍰