2019-07-30
鍾意食辣野嘅朋友真係唔可以錯過呢間老川皇經常成日聽好多外國人亦都會慕名去食,之前去過歐美廣場旺角嗰間分店而家去返佢嘅總店佐敦吳松街。佐敦呢間通常晚晚爆人,由於我朋友唔太食得辣。所以我哋幾個都點啲唔係太辣的菜試,首先叫咗個清炒萵筍絲,熱辣辣,青BB,晶瑩透亮一條條的,賞心悅目,乜嘢都無添加嗰種味道最真實。另外亦都叫咗幾隻韭菜豬肉餃,呢度都幾平,每隻都係幾蚊,食落去韭菜個味道好出!真係有一大堆韭菜係味你個口湧出。當然就要試吓佢哋呢度嘅地道嘢食,雖然我朋友唔太食得辣,但係都叫咗個水煮牛肉,其實佢哋呢度仲有水煮魚、同埋酸菜魚平時啲客都係鍾意叫水煮魚多,因為貪佢夠香口,煮得夠地道發現呢度嘅水煮牛肉原來都唔錯,尤其是啲芽菜!竟然煮得咁爽咁脆口,另外也可以因應個人口味調節辣度。另外酸蘿蔔炒豬肚竟然辣過水煮牛肉,酸蘿蔔嘅數目都多,咬落去酸到牙仔都軟,豬肚都洗得幾乾淨,而且煮得幾好食。
佐敦呢間通常晚晚爆人, 由於我朋友唔太食得辣。所以我哋幾個都點啲唔係太辣的菜試,首先叫咗個清炒萵筍絲,熱辣辣,青BB,晶瑩透亮一條條的,賞心悅目,乜嘢都無添加嗰種味道最真實。
當然就要試吓佢哋呢度嘅地道嘢食,雖然我朋友唔太食得辣,但係都叫咗個水煮牛肉, 其實佢哋呢度仲有水煮魚、同埋酸菜魚平時啲客都係鍾意叫水煮魚多,因為貪佢夠香口,煮得夠地道發現呢度嘅水煮牛肉原來都唔錯,尤其是啲芽菜!竟然煮得咁爽咁脆口,另外也可以因應個人口味調節辣度。另外酸蘿蔔炒豬肚竟然辣過水煮牛肉,酸蘿蔔嘅數目都多,咬落去酸到牙仔都軟,豬肚都洗得幾乾淨,而且煮得幾好食。