2010-05-11
屋企人一向喜歡食上海菜, 之前我獨自一個人黎食過, 味道一般, 但價錢偏貴, 一直都俾我blacklist左, 今日再試, 發覺原來進步了依家多左d四人餐同六人餐, 雖然係餐, 但食物都算幾好, 我地五個人叫左個四人餐加一個小籠包, 已經好飽, 份量好足夠留意係餐雖然包茶, 但由於佢要收每位茶錢, 所以我地五位是要加多一位茶錢的, 茶錢每位$8, 你可以點豆漿, 可以叫一杯杯茶, 豆漿是standard,, 反而茶有驚喜, 茶杯是有隔茶功能, 飲過桂花烏龍是幾好飲的, 其他則沒有特別鎮江餚肉: standard, 我一向對呢味唔識欣賞, 我只可以話佢唔難食南翔小籠包: 相比起鼎泰豐 & 翡翠, 呢度個皮是厚d, 但翡翠是改良的小籠包, 聞說正宗的小籠包不是這麼薄的, 我未去過上海總店, 但相信應該係參考上海老城隍廟的, 肉汁幾豐富, 最緊要係夠熱, 上檯時仲有大量蒸氣, 滿足回窩肉: 辣度適中, 肉既份量還好, 唔會太肥, 適合香港人, 喜歡佢有用豆乾炒, 回窩肉就是要有呢d配料先好食豆腐羹: 因為屋企人唔多飲酸辣湯, 所以叫左呢個, 清清地幾好, 豆腐滑, 料亦多, 不喜酸辣湯的人
豆腐羹: 因為屋企人唔多飲酸辣湯, 所以叫左呢個, 清清地幾好, 豆腐滑, 料亦多, 不喜酸辣湯的人絕對要試
椒鹽腰果酥: 好有新鮮感的一味, 雖然上面既芝麻好易散, 但入面既腰果味好重, 而且好夠"酥", 椒鹽咸咸地幾好味, 唯一挑剔係芝麻味可以香d, 同埋食完感覺有d滯
上海炒年糕: 上海炒年糕, 會用豉油炒, 味道濃d, 雖然唔係好咸, 但比較之下, 我喜歡清炒雪菜年糕多d, 不過, 南翔既上海炒年糕都係唔差既, 年糕唔太韌, 厚薄亦適中, 最驚奇係好大碟, 真係食極都仲有
燻蛋滷肉: 唔係好記得菜式既真正名字, 印象中好似係第一次食燻蛋, 燻蛋幾好味, 但只得四份一隻略嫌不夠候 其他滷肉等無甚特別, 下次會齋叫燻蛋試下
高加豆沙: 不好也不差, 豆沙份量略少, 面唔係咁黐糖, 甜魔可能會失望
桂花拉糕: 這個很好吃, 除左呢度真係未食過, 感覺似年糕, 好黏, 但又有桂花香味, 糖味適中, 同傳統魚膠粉既啫喱桂花糕是另一種感覺
提一提大家, 呢間食店八點前埋單 (如果我無記錯的話) 有95折, 如果有MTR住戶咭仲可以送一客桂花拉糕, 加埋呢兩樣優惠, 我覺得幾抵食的 (我就是兩個優惠都用晒 )